TROFEJNE METE kao likovni žanr

Napisao  Ponedjeljak, 17 Studeni 2008 08:59
Trofejne mete Trofejne mete Aleksandar Bezinovic

Oslikane trofejne mete kao likovni žanr pojavljuju se u 18. stoljeću s osnivanjem prvih Građanskih streljačkih društava.

 

 

Izrađivale su se po narudžbi kod majstora-slikara na kružno ili kvadratno rezanim drvenim daskama promjera cca 50 cm, te su se dijelile kao nagrada najboljim strijelcima na natjecanjima. Također su se izrađivale i darivale prilikom raznoraznih jubileja, proslava i  lovačkih susreta.

Najčešće teme oslikanih meta su motivi iz svakodnevnog života građana i seljaka, scene sa strelišta, šaljivi prizori, sveci, a obzirom da su strijelci često bili lovci, neizbježan motiv su životinje i scene iz lova. Osim same slike, jednako važan element su kaligrafijom ispisivana imena donatora, imena pobjednika te prigodne izreke ili latinske sentence.

U oslikane mete rijetko se gađalo, a ponekad su perforirane naknadno, što pokazuje da je  njihova namjena imala isključivo umjetničko-trofejni karakter.

Zbog svega navedenog, spomen-mete iz tog perioda posjeduju povijesne, kulturno-sociološke i nesumnjivo visoke likovne vrijednosti.

Nadovezujući se na tradiciju trofejnih meta, želja je autora ponovno aktualizirati taj likovni izraz te metama vratiti njihovu prigodno-svečarsku funkciju.Na slikama su uglavnom ispisani latinski citati i sentence često korišteni i u plemenitaškim obiteljskim grbovima, ili narodne poslovice i zagonetke. Po želji može se dopisati i ime osobe ili društva kojima je slika namijenjena.

Najbolji strijelci dobivali su za nagradu oslikane mete na koje se upisalo ime pobjednika ili počasnog davatelja nagrade te nadnevak natjecanja.

O AUTORU:

Aleksandar Bezinović rođen je 1975. godine u Splitu.

Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Zlatka Kesera.

Bavi se slikarstvom i ilustracijama te je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.  Živi i radi u Velikoj Gorici.

Kontak podaci:

Tel: 091 253 8753

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 27 Travanj 2015 22:53
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023