Hrvatska kinoloska baština

Utorak, 06 Siječanj 2009 17:00
Ocijeni
(0 glasova)
hrvatska-kinoloska-bastina
    • Autor: Boris Špoljarić, dipl. ing. građevine
    • Nakladnik: Hrvatski kinološki savez, Zagreb, 2008.
    • Za nakladnika: 
    • ISBN:  
    • Dimenzije:  23 x 32 cm, broširano, 351 str
    • Napomena: naklada 1000 primjeraka
    • Cijena: 200,00 kn
 
 
 
 
 
 
 

Hrvatska kinološka baština 

 
hrvatska-kinoloska-bastina_v


Boris Špoljarić

Hrvatska kinološka baština

Autor je u knjizi predstavio pasmine pasa i povijest organizirane kinologije u Hrvatskoj te objavio dragocjenu povijesnu kinološku građu od prvih početaka kinologije na našim prostorima (1891.) do danas. Knjiga sadrži veliki broj dosad nigdje objavljivanih dokumenata stoje čini posebno vrijednom za buduće istraživače i pisce.

Sveobuhvatno se opisuju hrvatske pasmine: istarski kratkodlaki i oštrodlaki te posavski gonič. Također su prikazani dalmatinski pas, psi čuvari stada, hrvatski ovčar i bosanskohercegovačko hrvatski pastirski pas tornjak. Po prvi puta na jednom mjestu, objavljuju se zapisi Đakovačke biskupije kao dokumenti koji svjedoče o autohtonosti naših pasmina pasa.

Kao prilog dati je pregled svjetskih i europskih izložbi pasa u posljednjih 30 godina, kronološki su prikazani uspjesi hrvatskih pasmina na svjetskim i europskim izložbama, a opisane su i specijalne izložbe hrvatskih pasmina od 1970. do 2007. godine. Prikazane su i hrvatske pasmine pasa na poštanskim markama i telefonskim karticama, a posebno je mjesto posvećeno psima u zapadnom kršćanstvu i Veneciji.

Šteta je što knjiga nema urednika pa se dogodilo da po svom formatu i dizajnu odstupa od publicističkih i grafičkih standarda struke što je čini neprikladnom, nezgrapnom i nepreglednom za čitanje.

Autor je dipl. ing. građevine rođen u Rijeci 1960., gdje je bio asistent na Građevinskom fakultetu. Sada živi i radi u Beču. Kao jedan od prvih handlera u bivšoj Jugoslaviji, predstavljao je pse na izložbama, a potom se posvetio suđenju na kinološkim izložbama. Objavljuje stručne radove o psima, istražuje povijest pasa na Balkanu, te je u vlastitoj nakladi u Rijeci tiskao knjigu "Croatian Dog Breeds" (1993).

 

Recenzija: Marijan Lekić, glavni urednik Lovačkog vjesnika

 SADRŽAJ:

 

Pročitano 7924 puta Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023