Lovačko društvo “Jelen” Rokovci - Andrijaševci

Napisao  Utorak, 20 Travanj 2010 06:52

lovaki_dom_andijasevci.jpgLovačko društvo je dobrovoljno udruženje građana lovaca u cilju unapređenja, uzgoja, zaštite, lova i iskorištavanja divljači i njezinih dijelova bez namjere stjecanja dobiti. Društvo djeluje na uzgoju, zaštiti, lovu i korištenju divljači koje uz gospodarsku funkciju zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači i njegovanja lovačke etike i običaja, te zaštite prirode i ljudskog okoliša. Izgradnjom lovačkog društva „Grabarje“ 1984. godine lovačko društvo je ostvarilo i uvjete za kvalitetno druženje i organiziranje, te stvorilo uvjete za razvoj lovnog turizma.  Od ukupne površine lovišta 756 ha otpada na šumsko zemljište, a ostatak je poljoprivredno zemljište, vode, ceste i ostalo. Glavne vrste divljači sa kojima se po važečoj osnovi gospodari su: srna obična,
divlja svinja, zec, fazan, trčka

Lovačko društvo je dobrovoljno udruženje građana lovaca u cilju unapređenja, uzgoja, zaštite, lova i iskorištavanja divljači i njezinih dijelova bez namjere stjecanja dobiti. Društvo djeluje na uzgoju, zaštiti, lovu i korištenju divljači koje uz gospodarsku funkciju zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači i njegovanja lovačke etike i običaja, te zaštite prirode i ljudskog okoliša. U ostvarivanju interesa i ciljeva društva, društvo surađuje s nadležnim državnim tijelima i službama, javnim i privatnim tvrtkama, udrugama i savezima.
Društvo je članica Hrvatskog lovačkog saveza putem Lovačkog saveza županije, sukladno Statutu HLS i Statutu LSŽ.
Matični broj poslovnog subjekta: 3360512

Predsjednik L.D.:Stjepan Klišanić
tajnik: Nikola Rupčić
blagajnik: Ivan Hodak
lovnik: Dražen Draženović
te ostali članovi Izvršnog odbora: Damir Dekanić, Milan Klišanić, Stjepan Božić, Ivan Galović i Stjepan Božić kao domar na Lovačkom domu „Grabarje“.

Stjepan Klišanić Predsjednik

Stjepan Klišanić Predsjednik


Nikola Rupčić Tajnik

Nikola Rupčić Tajnik


Ivan Hodak Blagajnik

Ivan Hodak Blagajnik


Dražen Draženović Lovnik

Dražen Draženović Lovnik

Lovačko društvo broji 26 članova, od toga su 24 člana matični članovi i dva člana su pridruženi članovi.

Kratka povijest i godina osnivanja


Radovi na Lovačkom domu

Radovi na Lovačkom domu

Lovačko društvo „Jelen“ osnovano je davne 1933. godine o čemu govori i sačuvana knjiga zapisnika iz te godine i sa osnivačke skupštine. Prvi predsjednik, izabran na skupštini 30. svibnja 1935. god. je Marko Dekanić, a tajnik Ivan Jakševac sa ukupno 15 članova seljaka lovaca iz sela Rokovca Andrijaševca, koji su željeli da u svojem zakupljenom lovištu vode dobro lovno gospodarstvo i da love strogo u okviru svih zakonskih propisa koja su na korist uzgoja i ispravnog lovljenja. Svoja zakupljena lovišta uredili su i pazili da se u njima divljač čuva i da se u njima nađe sve što je potrebno za njezin opstanak. Kako se lovilo te uništavalo grabežljivce prikazuje priloženi iskaz iz kojeg je vidljivo da je u njihovom lovištu u proteklih 10 godina odstrjelito: srnjaka 23 kom, zečeva 3014 kom, fazana 593 kom, šljuka 218 kom, trčki 138 kom, te pataka 95 kom. Od grabežljivaca odstrijeljeno je: lisica 91 kom, kuna 10 kom, tvorova 40 kom, lasica 17 kom, ptica grabljivica 446 kom, vjeverica 124 kom, divljih svinja 1 kom, pasa skitnica 170 kom i mačaka 78 kom. Pohvalno je i to da je društvo prodavalo divljač za rasplod, a rijetko se koje lovačko društvo moglo time pohvaliti. Lovačko društvo je iz svoje društvene blagajne kupilo stroj za rezanje drva i stroj za krunjenje kukuruza, te je od svojih strojeva imalo prihod.


Izrada lovačke čeke

Izrada lovačke čeke

Ukupna površina lovišta iznosila je 4088 hektara. Najvrjedniji trofeji divljači jelena od 190 do 200 točaka posjeduju Ica Karabalić, Franjo Šebalj i Nikola Pavličić, svi odstrijeliti u šumi Grabarje. Najvrjednije trofeje srnjaka odstrijelili su Adam Cvrković, Ica Karabalić, Ivan Klišanić i Vinko Najbauer. Svi srnjaci su zlatne medalje.

Lovački dom


Lovački dom


Lovački dom


Lovački dom


Izgradnjom lovačkog društva „Grabarje“ 1984. godine lovačko društvo je ostvarilo i uvjete za kvalitetno druženje i organiziranje, te stvorilo uvjete za razvoj lovnog turizma. Lovački dom je sagrađen dobrovoljnim radom svih članova društva, te pomoći od strane Mjesne zajednice Rokovci i Andrijaševci, te pomoći PIK-a Vinkovci i drugih. U to vrijeme društvo je brojilo 40 matičnih članova i 4 stažista, odnosno pripravnika. Lovištem se gospodarilo dobro, što je vidljivo iz brojnog stanja divljači koje je iznosilo : jelenske divljači 20 kom, srneće divljači 41 kom, divljih svinja 10 kom, fazana 310 kom, zečeva 400 kom, trčki 300 kom, jazavaca 10 kom, kuna zlatica 3 kom, prepelica 50 kom, divljih golubova 200 kom, divljih pataka 1000 kom, lisica 70 kom, lasica 50 kom, tvorova 10 kom, andatra 200 kom, divljih mačaka 3 kom, čavki 100 kom, svraka 110 kom, šojki 110 kom, vrana sivih 50 kom. U lovištu loviti ima pravo svaki član ako je uplatio članarinu i radom u lovištu ostvario dovoljan broj bodova. Sitna divljač se lovila isključivo skupnim lovovima, a krupna divljač i pojedinačno u grupi po tri lovca uz posebnu dozvolu i s odgovarajućim oružjem, te u određene dane. Meso je pripadalo društvu, a trofej lovcu uz određenu naknadu.

Lovački dom


Lovački dom

U Domovinskom ratu lovci se uključuju odmah, tako da pojedini odlaze u vojne postrojbe, a ostali se uključuju u logistiku i čuvanje vitalnih objekata u selu, te za pripomoć stanovništvu i pristiglim izbjeglicama. Lovac Antun Vujnović je dao svoj život za slobodnu nam Hrvatsku. Za sve vrijeme rata lovačko društvo izvršava sve svoje obveze, te lovci vrše prehranu divljači, održavanje lovno tehničkih objekata i čuvanje lovišta od krivolova. Rat je učinio svoje, smanjuje se broj članova sa 45 na 25 lovaca, a i brojno stanje divljači se znatno smanjuje i to naročito jelenska i srneća divljač. Dana 8. srpnja 1994. godine dolazi i do reorganizacije lovišta tako da se općinska lovišta formiraju u državna lovišta, te naše lovište postaje Državno lovište pod nazivom „XVI/ BOK“ sa 3250 ha i na ponuđenoj licitaciji postajemo lovo zakupnici na 10 god. po cijeni od 11550,00 kn za jednu godinu. Na osnovu toga potpisujemo Ugovor br: 146 sklopljen sa Ministarstvom poljoprivrede šumskog i vodnog gospodarstva. Ugovor potpisuje u ime lovačkog društva predsjednik Stjepan Najbauer i to 31. srpnja 1999 god. u Zagrebu. Dana 23. kolovoza 2006. god. Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodnog gospodarstva donosi novu ODLUKU o ustanovljenju državnog otvorenog lovišta broj XVI/2 „BOK“ na području Vukovarsko - srijemske županije, površina lovišta opisana granicom iznosi 4016 ha. Danom stupanja ove Odluke prestaje važiti Rješenje o ustanovljenju vlastitog otvorenog lovišta broj: XVI/ „BOK“ od 8. srpnja 1994. god. Ovaj Ugovor u Ministarstvu potpisuje predsjednik L.D. „Jelen“ Stjepan Klišanić dana 5. prosinca 2006. godine. 

Lovački dom


Lovački dom


Od ukupne površine lovišta 756 ha otpada na šumsko zemljište, a ostatak je poljoprivredno zemljište, vode, ceste i ostalo.
Glavne vrste divljači sa kojima se po važečoj osnovi gospodari su:

srna obična – sa matičnim fondom od 34 grla
divlja svinja – sa matičnim fondom od 8 grla
zec – sa matičnim fondom od 106 komada
fazan – sa matičnim fondom od 160 kljunova
trčka – sa matičnim fondom od 30 kljunova

Otvaranje lova


Otvaranje lova


Od sezonskih vrsta divljači prisutne su šljuka, prepelica, divlja guska, divlja patka, crna liska i divlji golub.

Lovište je dobro pokriveno lovno tehničkim objektima:

lovački dom –1
prihvatilište za pernatu divljač –1
hranilišta za visoku divljač – 6 kom
hranilišta za nisku divljač - 12 kom
solišta 20 kom
visoke čeke – 10 kom

U zimskim razdobljima kada divljač oskudjeva sa hranom vrši se intenzivno prihranjivanje pa je tako u lovnoj sezoni 2006/2007 postavljeno 6100 kg zrnate hrane, 2400 kg sočne i 36 kg soli.

Otvaranje lova


Otvaranje lova

Izvor: www.andrijasevci.hr | Četvrtak, 07/05/2009

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023