Lovački vrhovi strijela za lov lukom

Napisao/la  Četvrtak, 17 Travanj 2014 00:00

Naš kolumnist Jurica Manestar, predstavnik Hrvatske u Europskoj federaciji lovaca lukom - EFB donosi nam ovaj tjedan zanimljiv i informativan tekst o tipovima vrhova strijela koji se koriste pri lovu lukom. 

Gledajući razne tekstove i analize lovačkih puščanih zrna, došao sam na ideju da i ja opišem najzastupljenije lovačke vrhove strijela koje se koriste u lovu lukom i strijelom. Na početku treba napomenuti da su strijela i njen lovači vrh sastavljeni od dva ili više kirurški oštra noža koja djeluju na divljač na sasvim drugačiji način od puščanog zrna....

Naš kolumnist Jurica Manestar, predstavnik Hrvatske u Europskoj federaciji lovaca lukom - EFB donosi nam ovaj tjedan zanimljiv i informativan tekst o tipovima vrhova strijela koji se koriste pri lovu lukom. 

VRH-STRIJELA prolaz-strijele 1Gledajući razne tekstove i analize lovačkih puščanih zrna, došao sam na ideju da i ja opišem najzastupljenije lovačke vrhove strijela koje se koriste u lovu lukom i strijelom.

Na početku treba napomenuti da su strijela i njen lovači vrh sastavljeni od dva ili više kirurški oštra noža koja djeluju na divljač na sasvim drugačiji način od puščanog zrna. Tu često dolazi do nerazumjevanja kod klasičnih lovaca puškom i priče oko nedovoljne količine kinetičke energije koju nosi lovačka strijela.

Lovačka strijela ne djeluje na divljač po principu kinetičke energije već na sasvim suprotan način. Dok puščano zrno predaje svu svoju energiju tjelu divljači, lovačka strijela svu svoju kinetičku energiju ( brzina 80m/s X masa 25gram)  koncentrira u sam vrh te ošrim noževima reže kosti i tkivo te izaziva ogromno krvarenje u predjelu prsa,šta  ima za rezultat nesvjesticu i pad divljači nakom 10-60 sekundi. To su dva potpuno različita modela djelovanja i stvarno je neozbiljo uspoređivati ih.

Idemo  redom.

Osnovna podjela lovačkih vrhova je na vrhove sa fiksnim ošticama i sa pokretnim-mehaničkim oštricama

Fiksni vrhovi (vrhovi sa dvije i više fiksnih oštrica)

VRH-STRIJELA fiksni 1  VRH-STRIJELA fiksni 2  VRH-STRIJELA fiksni 1VRH-STRIJELA fiksni 5 VRH-STRIJELA fiksni 1VRH-STRIJELA fiksni 2  VRH-STRIJELA fiksni 3  VRH-STRIJELA fiksni 4  

Ova vrsta vrhova je ujedno i najstarija koncepcija i najbliža klasičnim dvobridnim vrhovima kakve su koristili indijanci i ostali drevni narodi. Moderni  fiksni vrhovi razlikuju se po broju oštrica, debljini te zakrivljenosti istih. Njihova debljina, a i manji broj ukazuju na upotrebu kod teških i afričkih životinja koje sadrže manje vode u tkivima. Dvobridni vrhovi penetriraju najdublje, što je i razumljivo zbog otpora samo dva noža. Međutim višebridni vrhovi režu više tkiva kao i žila, te time izazivaju veće krvarenje.

Kut oštrica određuje direktno dužinu reza koji će oštrica napraviti. Oštrice kuteva većih od 20-25 stupnjeva ulaze u područje gdje rezanje prelazi u kidanje koje rezultira dužim rezom. Kako postoji dovoljno energije za kidanje, tada rez bude i do 50% duži od dužine oštrice. U tome je specifičan vrh sa slike koji ima oštrice u obliku krila Space Shuttla. Takav oblik prvo podnosi velike brzine, a drugo akumulira energiju reza u pregibu prije uspona u veći kut te tada dolazi do produljenog reza usljed siline kidanja uzrokovane velikim kutem drugog dijela oštrice. Ovaj vrh je omiljen kod lova afričke krupne divlajači.

Glavna karakteristika vrhova sa fiksnim oštricama je njihova robusnost dok je nedostatak njihova relativna osjetljivost na jaki vjetar, zvuk leta  te eventualno dodatno podešavanje luka u odnosu na trening vrhove. Nove generacije ovih vrhova su toliko napredovale u aerodinamici da je razlika vrlo mala.

Pomični ili mehanički vrhovi (vrhovi sa pomičnim oštricama) 

VRH-STRIJELA pomicnivrhovi 1 VRH-STRIJELA pomicnivrhovi 1  VRH-STRIJELA pomicnivrhovi 3 VRH-STRIJELA pomicnivrhovi 5 VRH-STRIJELA pomicnivrhovi 6 VRH-STRIJELA pomicnivrhovi 7  VRH-STRIJELA pomicnivrhovi 2 VRH-STRIJELA pomicnivrhovi 8

Pomični ili mehanički vrhovi su novijeg doba. Nastali su kao potreba da se smanji balistički utjecaj vjetra i bočnog presjeka vrha nebi li se moglo jednostavno preći sa trening vrha na lovački bez naknadnog podešavanja luka prije lova. Ovi vrhovi imaju mirniji let kao i tiši zvuk za vrijeme leta, koji je također bitan faktor u lovu lukom.

Vrhovi su uglavnom napravljeni od tvrdog materijala koji razbija i otvara kost dok pomični noževi se otvaraju pri dodiru sa kožom divljaci te tvore veliku ulaznu ranu koja je bitna za brže iskrvarenje. Neki vrhovi (crveni dvobridi vrh sa slike) imaju rez veličine čak 5 cm. Postoje vrhovi sa dvije, tri i u novije vrijeme  sa 4 pokretna noža.

Prilično su omiljeni kod večine lovaca lukom upravo iz razloga jednostavnosti upotrebe. Neki proizvođaci koriste i kombinacije fiksno-mehaničkog vrha.

Vrhovi za malu divljač, egzotični vrhovi i vrhovi za ribolov

VRH-STRIJELA-maladivljac 1 VRH-STRIJELA-maladivljac 7 VRH-STRIJELA-maladivljac 3 VRH-STRIJELA-maladivljac 4  VRH-STRIJELA-maladivljac 6 VRH-STRIJELA-maladivljac 2  VRH-STRIJELA-maladivljac 8 VRH-STRIJELA-maladivljac 5

Vrhovi za ribolov:

VRH-STRIJELA-ribolov 1 VRH-STRIJELA-ribolov 2 VRH-STRIJELA-ribolov 3

Na tržištu se nalaze i vrhovi koji služe za odstrel pernate (uglavnom puran, fazan) i sitne divljači (zec, vjeverica, kuna...). Oni su svojim karakteristikama namjenjeni smanjenju udane sile i štete na divljači kao i povečanju preciznosti pogotka svojom veličinom. U Americi je prilično razvijen lov sitne divljači lukom jer iziskuje vrhunsku preciznost te je osjećaj lova time veći.

Samo bih se kratko osvrnuo na jedan neobičan dizajn vrha koji inače sluzi i za lov jelenske divljači. Radi se o vrhu koji ima umjesto oštrica, četiri napete žice okruglog promjera. Naime, pri brzini od 70-80m/s ove žice se ponašaju kao oštrice i imaju potpuno isti efekt na tkivo. Njihova prednost je šta se ugibaju kostima pa time ne troše toliko energije u probijanju, nisu opasne ni za rukovanje, a aerodinamika im je identična trening vrhovima.


Kako izgleda rana od strijele s lovačkim vrhom

Kažu da slike govore kao tisuću riječi, pa možda je najbolje pogledati sljedeće slike kako različiti lovački vrhovi djeluju na tkivo i kožu divljači.

Čak i skepticima će nakon toga biti jasnija ubojitost i efikasnost luka i lovačkog vrha strijele u lovu.

 

 

JURICA-MANESTAR-lov-lukom-i-strijelom-bowhuntingJurica Manestar predstavnik HR u EBF - European bowhunting federation
Zadnja izmjena Subota, 19 Travanj 2014 18:51
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023