Antonio Šuvak i njegovi njemački ptičari "Od zlatnog polja"

Napisao/la  Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 00:00

Kada se spoje ljubav, znanje i afiniteti, uspjeh je neminovan. Tako bi mogla početi naša priča o mladom uzgajivaču njemačkih oštrodlakih ptičara Antoniju Šuvaku.

 

Ovaj je dvadesetpetogodišnjak od malih nogu vezan uz pse i lov. Ljubav je to koju mu je prenio otac, strastveni lovac te također uzgajivač pasa, njemačkih lovnih terijera. -Ben, njemački kratkodlaki ptičar, bio je moj prvi pas. Tada mi je imati psa bila tek igra. Ozbiljnija ljubav javila se nešto kasnije, s 15 godina, kada sam na dar dobio štene ptičara, počinje svoju priču Antonio. S punoljetnošču i polaganjem lovačkog ispita te dobivanjem oružja i odlascima u lov, Šuvak je polako, ali sigurno počeo stvarati koncept svih osobina koje bi pas, smatrao je, trebao imati.

Presudni trenutak bili su posjeti izložbama i natjecanjima pasa na kojima se zaljubio u njemačke oštrodlake ptičare i ubrzo nabavio jednoga. -Imao sam ga jako kratko je, na žalost uginuo, a da nismo uspjeli odloviti jedan pošteni lov. Nakon njega, u zadjih sam pet godina promijenio puno pasa dok nisam kupio kuju Hegi od Sirača. Ona je ta koja mi odgovara u svakom pogledu, naglašava.

Prije dvije godine mladi je Šuvak registrirao uzgajivačnicu „Od zlatnog polja” F. C. I. 67/12 i počeo s uzgojem. Paralelno je krenuo na natjecanja, a prvo od njih bilo je lovnokinološko prvenstvo Sv. Hubert u Jastrebarskom. Do sada je Antonijeva uzgajivačnica dala tri legla.

-Cilj mi je uzgojiti psa koji može odraditi lov u najtežim situacijama na najtežem terenu, koji će trčati utakmice, natjecati se sa psima koji su na vrhu i biti eksterijerno pravilan pas, jednom riječju – svestranog psa, objašnjava Šuvak svoje planove za budućnost.

Za stjecanje potrebitih znanja i praktičan rad uzgajivača potrebno je odvojiti puno vremena, no Antonio napominje kako su mu od samog početka uvelike pomagali prijatelji s kojima dijeli uspomene na mnoga lijepa druženja, a kojima i zahvaljuje na mnogim savjetima što su mu ih nese­bično davali na početku. Antonio je upisan na magiste­rij Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Osim toga, radi u očevoj tvrtki, no uza sve oba­veze pronalazi vremena i za nešto što je počelo kao hobi, a pretvorilo se u pravi i ozbiljan posao.

- Sa psima se mora puno raditi, unaprjeđivati njihove vještine. To traži puno vremena i truda, ali kada i službenom ocjenom vaš pas dobije priznanje, i vi ste dobili nagradu za svaki tre­nutak proveden s njim, rekao je Antonio dodajući kako u po­zadini svega ipak stoji ljubav prema psima, prirodi i lovu. A što se posljednjega tiče, mladi lovac preferira lov na fazane, prepelice, patke i lisice, ali dodaje da je svaki lov lijep ako lovac uza se ima dobrog psa, baš kakav je njegov Inuk II vom Liether-Moor.

O tome koliko su njegovi psi dobri, najbolje govore stečena priznanja i nagrade, zadovoljni kupci štenadi legla iz uzgajivačnice Od zlatnog polja, ali i povezanost vlasnika i pasa koja je gotovo opipljiva. Uz dobre rezultate koje je Antonio u vrlo kratkom vremenu postigao svojom uzgajivačnicom i svojim psima, ne treba sumnjati da će imati zavidnu budućnost. Doda li se tome poduzetnički duh ovog mladog čovjeka koji je otišao korak dalje te sam osmislio i izradio kućicu za leglo, postaje jasno da je, u vremenu u kojem se sve čini nemogu­ćim, Antonio napravio upravo suprotno. Svoj dječački san pretvorio je u stvarnost koja ga, prema njegovim riječima, maksimalno ispunjava.

I to nas vraća na početak priče: kada se spoje ljubav, znanje i afiniteti, uspjeh je neminovan!

Lovac.info, prema Lovački vjesnik 03/2014
Zadnja izmjena Srijeda, 19 Studeni 2014 23:55
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023