Što se šutnjom rješava?

Napisao  Srijeda, 17 Lipanj 2015 11:52

Htjeli mi to ili ne moramo demantirati onu narodnu; 'Šutnja je zlato'. Šutnja nije zlato i šutnjom se ništa ne rješava.

U našem lovstvu zasigurno ima više dobra nego zla, više pozitive nego negative. Ono pozitivno valja s ponosom isticati, no ono negativno ne treba gurati pod tepih, zataškavati, sakrivati od nas samih. Na taj način nije moguće bilo što riješiti. Probleme dakle, treba žurno rješavati jer ćemo na taj način imati uređenije međuljudske odnose, transparentniji pristup zakonskim i statutarnim odredbama i u konačnici kvalitetnije lovstvo.

Nažalost neki ne žele da se o negativnim, onim ružnim pojavama javno progovori niti da se o njima raspravlja. Mnogi će pognuti glave, ignorirati negativnu temu i prepustiti se pasivnosti. Što međutim poduzeti kada se tako ponaša apsolutna većina? Bjelovarski slučaj, opominje, poprima zabrinjavajuće razmjere.

Naime, na sjednici Skupštine LS BBŽ, održanoj 17. svibnja dio zastupnika ostao je prikraćen za pravo glasa! Radi se o zastupnicima Udruga koje nisu  lovoovlaštenici, dakle, nemaju lovište. Obrazloženo je kako je to regulirano Statutom Saveza iz 2008. godine. Iako punopravne članice HLS i županijskog Saveza prema kojima ispunjavaju obveze, Udruge koje nemaju lovište diskriminirane su  u svojim pravima koja im omogućuje Ustav republike Hrvatske, Zakon o lovstvu i Statut HLS.

Da egzodus bude produljen, na  sjednici Skupštine je predložen Nacrt  novog Statuta, u kojem su ponovljene  diskriminirajuće odredbe. Članke Statuta koji su kontradiktorni međusobno, citiramo kao jedinstveni bjelovarski slučaj, kakav ne primjenjuje u svom Statutu niti jedan od 20  LSŽ. Članak 19. st. 1 ' Članovi Saveza ravnopravni su u ostvarivanju svojih prava i obveza.'   Članak 29. stav 3. i 4. 'Na sjednicama Skupštine Saveza predstavnici temeljnih članova koji nisu lovovlaštenici i predstavnici počasnih članova sudjeluju bez prava glasovanja.

     Pravo glasa temeljni član Saveza ostvaruje ukoliko je lovoovlaštenik lovišta na dan održavanja sjednice Skupštine Saveza'.

     Neminovno se nameče pitanje članova 13 Udruga  koje nemaju lovište, 'Kome smetaju njihovi glasovi. Nije li to skandal i blamaža za LS BBŽ, a šteta nanijeta ugledu našeg lovstva'?

      I na kraju ono ljudsko, emotivno pitanje; ' Kako se osjećaju diskriminirani članovi'? Stavimo se u njihov položaj i razmislimo!

 

Piše: Mijo Zajček
Zadnja izmjena Srijeda, 17 Lipanj 2015 12:05
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno