Korisnici Interneta preferiraju bannere i ključne riječi

Napisao  Petak, 31 Kolovoz 2007 01:44

No iako online oglase u e-pošti, te u obliku pop-up prozora zamjećuje najveći broj korisnika Interneta u regiji, takve oblike reklamiranje smatraju previše agresivnima.

U Geminusu kažu da trećina ispitanika tvrdi kako su im najpoželjniji oblici internetskog oglašavanja banneri i sponzorirani linkovi. Korisnici, naime, smatraju da ih takvi oblici online reklamiranja ne ometaju u kretanju po internetskom prostoru, primjerice, surfanju.“U svim zemljama u regiji zamijećeno je da korisnici preferiraju one oblike online oglašavanja koji su manje agresivni i koji im pružaju potpunu uslugu”, kaže Anja Mechler iz Gemiusa.

Prema istraživanju agencije Gemius

U zemljama srednje i istočne Europe najzamjećeniji su sada oblici internetskog oglašavanja elektronička pošta i pop-up prozori, a najpoželjniji banneri i ključne riječi. Prema istraživanju agencije Gemius, 61 posto korisnika Interneta u regiji tvrdi da online marketinške materijale najčešće primaju putem elektroničke pošte, a 56 posto putem pop-up prozora na web portalima. Oglašavanje putem e-pošte najviše zamjećuju Slovenci (69 posto) i Poljaci (67 posto), dok pop-up oglašavanje najviše zamjećuju Mađari (67 posto) i Litavci (63 posto).


Nesputano surfanje
Od ostalih oblika online oglašavanja, korisnici Interneta u regiji najčešće zamjećuju flash pop-up oglase tzv. toplayere (39 posto), zatim okomite bannere tzv. skyscrapere (38 posto) i interstitiale, odnosno web reklame koje se otvaraju u zasebnom prozoru web preglednika (35 posto).

No iako online oglase u e-pošti, te u obliku pop-up prozora zamjećuje najveći broj korisnika Interneta u regiji, takve oblike reklamiranje smatraju previše agresivnima. U Geminusu kažu da trećina ispitanika tvrdi kako su im najpoželjniji oblici internetskog oglašavanja banneri i sponzorirani linkovi. Korisnici, naime, smatraju da ih takvi oblici online reklamiranja ne ometaju u kretanju po internetskom prostoru, primjerice, surfanju.“U svim zemljama u regiji zamijećeno je da korisnici preferiraju one oblike online oglašavanja koji su manje agresivni i koji im pružaju potpunu uslugu”, kaže Anja Mechler iz Gemiusa.


Učinkovitost e-oglasa
Nadalje, u istraživanju stoji da su korisnici interneta u cijeloj regiji iznimno pragmatični i zahtjevni potrošači koji često klikaju na online oglase. Tako tri četvrtine ispitanika tvrdi da klika na online oglase. Najviše Poljaci (85%), Mađari (84%) i Rumunji (83%), a najmanje Česi.
No korisnici Interneta traže određenu uslugu. Trećina ih je izjavila da klikom na oglas žele direktno dobiti mogućnost da kupe promovirani proizvod, a 80 posto ispitanika želi da na taj način budu prebačeni na stranice web trgovine koja sadrži detalje o proizvodu
.

“Znatan broj korisnika Interneta u regiji tvrdi da konačnu odluku pri kupnji donosi na temelju informacija koje su o proizvodima prikupili putem Interneta, a u čemu im pomažu online oglasi. To znači da je web oglašivanje dostiglo svoju namjeru”, zaključila je Mechler.


Izvor: www.poslovni.hr /21.11.2006. /Autor:(Bernard Ivezić)

Zadnja izmjena Nedjelja, 20 Rujan 2015 17:03
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Uvijeti korištenja

Izjava o odricanju odgovornosti i druge napomene! Opširnije