Velika lasica - Mustela erminea

Napisao/la  Petak, 10 Lipanj 2016 16:19
Velika lasica Velika lasica

Hermelin je po građi tijela vrlo sličan Maloj Lasici

Opis:

Hermelin je po građi tijela vrlo sličan Maloj Lasici. Kratke noge nose iduženo tijelo i dugi vrat. Glava je trokutasta, uši zaobljene, a oči lako uočljive, crne i velike. Ima dugačke brkove. Rep je dugačak 5 - 12 centimetara.

Mužjaci su primjetno veći od ženki. Sjeverne populacije su veće od južnih.

Krzno je relativno kratko i dobre kvalitete. Ljeti je smeđe ili crvenkaste boje, trbuh i vrat bijele boje. Zimi sav postane bijele boje osim vrha repa koji ostaje crn. U toplijim krajevima krzno postane samo djelomično bijelo.

Ima dobro razvijena osjetila vida, sluha i njuha.

Stanište:

Obično nastanjuju gustiše i šumarke, kao i otvorena područja uz šumarke. U južnim predjelima nastanjuju stepska područja.

Žive u brlogu ili jazbini. Ponekada preuzmu rupe glodavaca. Znaju se smjestiti i u šupljim deblima ili rupama u kamenju. Brlog oblažu suhim biljem ili dlakom i perjem plijena. Oko brloga imaju zalihe hrane.

Kod nas nastanjuju područje cijele Hrvatske. Obitavaju u poljima i gustišima. Hermelin je naša autohtona životinja. Zakonom o lovu je trajno zaštićen od lova i nije divljač.

Ponašanje:

Hermelin je aktivan pretežito danju. Te su životinje vrlo živahne i izuzetno spretne. Mogu loviti i pod zemljom. Snijeg im ne predstavlja nikakav problem, a izvrsni su plivači i penjači.

Mužjaci zauzimaju znatno veće teritorije od ženki. Žive usamljeničkim životom, a izvan sezone parenja mužjaci i ženke predstavljaju konkurente. Zauzimaju 10 - 20 hektara teritorija. Teritorij označavaju mirisom.

Prehrana:

Hermelin lovi miševe, štakore, voluharice, ptice, zečeve i leminge. Hrani se i ptičjim jajima, žabama, ribama, pa i kukcima. Ponekada može usmrtiti i srnu.

Tijekom lova temeljito pretražuje teren, zaviri u svaku rupu i pregleda svaki gustiš. Plijen savlada ugrizom u vrat ili mu smrska lubanju.

Ponekada lovi i noću. Rijetko napada domaće životinje.

Zadnja izmjena Nedjelja, 26 Lipanj 2016 11:15
Čitajte još u ovoj rubrici: « Obična prepelica Arapski oriks »
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023