Sveti Hubert zaštitnik lovaca

Napisao  Subota, 04 Studeni 2017 14:37

Dana, 3. studenog, po katoličkom kalendaru, uz svetu Silviju, spomendan je i svetog Huberta, nebeskog zaštitnika lovaca, lovočuvara i zagovornika šumara. Na osobit ga način slave lovci diljem Hrvatske.

No, tko je sveti Hubert i kako je on postao zaštitnik lovaca? Sve do 16. stoljeća bio je sveti Eustahije smatran zaštitnikom lovaca, a tek u 16. stoljeću prešao je taj patronat na Huberta, kasnije biskupa Tongerna u Belgiji,o kojemu postoje dvije poznate legende.


Po prvoj legendi, sveti Hubert rodio se sredinom XVII. stoljeća, te je živio na dvoru franačkog kralja Ditriha III., a kasnije na dvoru Pepina od Heristula. Jednog dana, smatra se da je to bilo na Veliki Petak, Hubert je lovio u šumama Ardena gdje mu se ukazao jelen, među čijim rogovima je bilo ukazanje Kristova lika. Istodobno s neba začuo se glas koji mu je naložio da ode do biskupa Lamberta (koji je kasnije proglašen svecem). Lambert pošalje Huberta Papi u Rim. Hubert postaje udovcem i odlazi u šumu gdje sedam godina živi pustinjačkim životom, a poslije toga ponovo odlazi u Rim.U to doba javio se Papi anđeo s viješću da je biskup Lambert ubijen, a kao znak predao mu je njegov biskupski štap s nalogom da mu za nasljednika imenuje onog pustinjaka kojeg je našao na grobu sveca.

Taj pustinjak je bio sveti Hubert koji je od Svetoga Oca dobio i zlatni ključ kojim je liječio bjesnoću. Pokopan je opatiji Andin, koja se kasnije prozvala sv. Hubertus. Tijekom reformatorskih ratova, bila je ta opatija šest puta opljačkana, a pri tome je nestalo i tijelo sv. Huberta. Navodno su ga časni oci prenijeli u šumu i tamo zakopali na skrovitom mjestu. 

Po drugoj legendi, koja je objavljena u časopisu Chasse and Elevage broj 4 od 3.11. 1906. postao je Sveti Hubert zaštitnikom lovaca na slijedeći način: 98 godina poslije njegove smrti, a na dan 3.11. 1817. izvađeno je njegovo tijelo iz dotadašnjeg počivališta u Liegeu, i preneseno u opatiju Andin. Prigodom iskapanja ustanovljeno je da je tijelo ostalo potpuno netaknuto i sačuvano. Baš za vrijeme prijenosa Hubertova tijela kroz ardenske šume, u njima je lovio kralj Ludvig. Opazivši sprovod bacili su se on i njegova pratnja na koljena. Kad je sprovod prošao mimo njih, priključili su se povorci, kao nekom silom gonjeni. Od tog trena Arden kasnije Sv.Hubertus je postao mjesto za hodočašće tisućama i tisućama lovaca koji su opatiji nosili desetinu od ulovljene-odstreljene divljači. Kada je započelo hodočašće Hubertovom grobu nastala je i legenda da je svetac u mladosti bio strastven lovac.

Lovci koji radi udaljenosti nisu mogli donositi divljač sjećali su se svog zaštitnika tako da su na dan prijenosa njegova tijela polazili u lov, a kod zajedničkog stola slavili njegovu uspomenu.

Opatija Sv.Hubertus stajala je pod zaštitom francuskih kraljeva kojima su morali opati svake godine donijeti sedam hrtova i jednog sokola. Donosiocu je bio predan dar od 100 talira u korist crkve St.Hubertus. 

lovacka-kuca-sv-hubert-540
"St. Hubertus" - Saint Hubert - Sveti Hubert
Eto, tako pripovijedaše dvije legende, a danas, četiri stoljeća poslije, molimo svetog Huberta za zaštitu naših lovaca i lovočuvara, da im put kroz šume kojima kroče bude prohodan, a plodovi prirode, od Božjih ruku stvoreni, budu na dohvat.

Danas se proslava blagdana Sv.Huberta obilježava Svetom misom na nekom od bližih svetišta (crkva, kapela, i sl.). Nakon bogoslužja lovci zajedno s velečasnim odlaze na domjenak ili lovački bal, koji započinje zvucima lovačkih truba - rogova.
Zadnja izmjena Subota, 04 Studeni 2017 14:38
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023