Lovački suveniri, nekada i danas

Napisao  Subota, 19 Srpanj 2008 11:02

 Što je uopće suvenir? Suvenir je stvar ili predmet veoma raznolikog porijekla, oblika, veličine i količine (broja) i predstavlja dar za uspomenu, odnosno stvar za uspomenu i sjećanje. Riječ suvenir je internacionalni pojam nastao od francuske riječi souvenir - sjećanje, uspomena.

 Prema tome, polazeći od navedenog i lovački suvenir predstavlja stvar ili predmet, koji je direktno ili indirektno vezan za lov ili za boravak u lovištu.

 Što je uopće suvenir?

Suvenir je stvar ili predmet veoma raznolikog porijekla, oblika, veličine i količine (broja) i predstavlja dar za uspomenu, odnosno stvar za uspomenu i sjećanje. Riječ suvenir je internacionalni pojam nastao od francuske riječi souvenir - sjećanje, uspomena.

Prema tome, polazeći od navedenog lovački suvenir predstavlja stvar ili predmet, koji je direktno ili indirektno vezan za lov ili za boravak u lovištu.

Lovački suvenir je uz lovca od prapovijesti. Razvijao se zajedno sa čovjekom, najprije u vidu raznih amajlija od dijelova divljači, zatim u vidu totema i božanstava napravljenih od kamena i drveta sa likom divlje životinje, da bi dostigao sadašnje oblike, a pravi se od različitih materijala.

Lovca i lovca turistu, lovački suvenir podsjeća na lov, na doživljaj u lovu i na lovište u kojem je lovio, a ostale turiste na ljepotu prirode i divljač, koju su doživjeli i vidjeli boraveći u lovištu.

Lovački suvenir nije samo predmet ili stvar za uspomenu i sjećanje. Lovački suvenir vrlo često ima i određenu upotrebnu i umjetničku vrijednost (lovački nož, lovački štap, privjesak za ključeve, lovačka čuturica, dio namještaja, nakit od dijelova divljači ili sa likom divljači, skulptura, slika, pribor za jelo, čaše, vaze, pehari, kutije za nakit, duhan i cigarete i sl.).

Lovački suvenir u modernom i suvremenom poslovanju može biti brend i to brand, koji predstavlja pored lovišta i državu.

Lovački suvenir je veoma značajan segment lovstva i turizma uopće. Taj značaj nije samo za korisnike lovišta, lovce i lovce turiste, već i za turiste drugih kategorija, koji posjećuju lovišta. Lovački suvenir veoma uspješno vrši dopunu turističke ponude države, pojedine županije ili regije.

Lovački suveniri se izrađuju od cijele sitne dlakave i pernate divljači u vidu dermoplastičnog preparata, od samih dijelova divljači

  • zubi "biserci" od jelena
  • zubi očnjaci od zvijeri i divlje svinje
  • rogovlje
  • rogovi
  • krzno
  • koža
  • dlaka
  • perje
  • kandže - nokti zvijeri i ptica grabljivica
  • dijelovi nogu sa papcima
  • srčana kost,...

 ili u kombinaciji sa drugim materijalima:

  • plemeniti metali
  • jantar,
  • kristal
  • staklo, porculan
  • keramika, drvo
  • razni plodovi i sjemenje
  • kamen
  • kvalitetna plastika
  • epoksidne smole
odnosno od navedenih materijala najčešće u obliku figure, skulpture, vaze - pehara, heraldičkog grba i aplikacije cijele, dijela divljači ili kultne ličnosti (božica lova Dijana, Sveti Hubert i sl....) na raznim predmetima.

Za izradu lovačkih suvenira najviše se koristi rogovlje i rogovi krupne divljači.

Od rogovlja i rogova najčešće izrađivani suveniri su vabilice za divljač; lovački rog; lovački nož; privjesci i medaljoni; ogrlice, narukvice, broševi i dugmad; ukrasi na lovačkom oružju i  opremi za lov; siluete, minijature i figure divljači; futrole za upaljače i noževe; pepeljare, svijećnjaci,  podmetači i nosači salveta; kancelarijski pribor - pritiskivači, nosači olovaka i noževi za papir; stolne i zidne lampe; okviri za  slike, vješalice, namještaj i dijelovi namještaja.

 suvenir_vanja
Zubi biserci jelena, očnjaci zvijeri i divlje svinje koriste se za izradu veoma lijepog i rijetkog nakita u kombinaciji sa plemenitim metalima, jantarom i kristalom. To je izuzetan lovački suvenir veoma atraktivan, tražen i skup (ogrlice, narukvice, dijademe, privesci, naušnice, broševi, igle za šešire i kravate, razne kopče). Ostali materijali, drvo, kamen, mramor, kristal, porculan, staklo, jantar, plemeniti i nehrđajući metali, epoksidne smole i kvalitetna plastika, koriste se za izradu lovačkih suvenira, koji su predstavljeni minijaturnim skulpturama raznih vrsta divljači, galanterijom i predmetima široke upotrebe sa reljefima, gravurama i aplikacijama divljači, dijelova divljači, motiva iz lova i mitova o lovu.

 

Od krzna i koža najčešće se prave suveniri, koji čine lovačke kape i rukavice, prsluci, jakne, lovačke torbe, novčanici, futrole, kaiševi, pojasevi, remnici, povodci za pse, podne i zidne prostirke i ukrasi, minijature divljači (medo, panda, lane) i lovačke obuće, albumi za fotografije, korice - ovoji za trofejne listove, bedževi i dr.

Lovački suvenir predstavlja lovno - turistički proizvod koji značajno doprinosi povećanju prihoda od gospodarenja lovištem. Prihodi se ostvaruju direktno prodajom, i indirektno kroz marketing lovnog turizma. Dobro osmišljena i organizirana izrada lovačkih suvenira povećava i zaposlenost stanovništva,  naročito u ruralnim sredinama. Mogućnost proizvodnje i plasmana širokog asortimana lovačkih suvenira nije adekvatno korištena ni u ex Jugoslaviji, tadašnjoj velesili u lovstvu, a ne koristi se dovoljno ni sada u državama nastalim na području nekadašnje  države. Da li je tome razlog naslijeđe, poštovanje tradicije ili nedovoljna poslovnost. Svejedno, koji je razlog, ali nije svejedno, što se i dalje gubi mnogo. Ne gubi se samo dobra prezentacija lovno - turističke djelatnosti, gubi se valorizacija opće turističke ponude, koja mnogim državama donosi pozamašan dio nacionalnog dohotka, gubi se efikasnije korištenje ulovljene divljači, njenih dijelova i drugih materijala iz prirodnog okruženja, propušta se povećanje zaposlenost, propušta se najjeftiniji dio marketinga, i na kraju kratko rečeno, gubi se izuzetno dobar brand, a zbog čega prosudite sami.

 

Izvor: CENTAR ZA EDUKACIJU I MONITORING - za životnu sredinu/ Autori: Ž.R.-G.S.

Fotografije zlatnog nakita ZLATARNA KRIŽEK, i ostale iz arhive potala LOVAC 

 

 

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023