Ispiši ovu stranicu

Lovačka iskaznica - Davor Martić

Utorak, 16 Lipanj 2009 18:00
Ocijeni
(1 glas)

Monografija Davora Martića glavnog urednika Dobre kobi donosi pregled značenja i uloge lovačke iskaznice ili lovačke karte ili lovne dozvolnice kako se npr. nazivala 1883. godine, od njezina prvog pojavljivanja na prostorima Hrvatske do danas i današnje moderne lovačke iskaznice.

  • Autor: Davor Martić
  • Nakladnik:  Lovačka udruga SPLIT za gajenje i lov divljači, Pučko otvoreno sveučilište HUBERT
  • ISBN: 978-953-95339-4-4 
  • Dimenzije: 21cm x 15cm
  • Napomena: Monografija Davora Martića glavnog urednika Dobre kobi donosi pregled značenja i uloge lovačke iskaznice ili lovačke karte ili lovne dozvolnice kako se npr. nazivala 1883. godine, od njezina prvog pojavljivanja na prostorima Hrvatske do danas i današnje moderne lovačke iskaznice.

 

UVODNE PRIPOMENE:

Lovačka (državna) iskaznica, lovna dozvolnica, lovna karta i slični termini korišteni su u sadašnjosti i prošlosti lovstva u Hrvata poradi označavanja propisanog dokumenta kojim je lovac ostvario pravo na lov i korištenje divljači.

Lovne karte izdavale su nadležne upravne oblasti, porezne uprave, Šumarije i Lovački savez, ali je lovac trebao prethodno posvjedočiti da je podmirio obveze prema državi, platio porez na oružje, kada se to od njega zahtje-valo, ili pak društvene članske pristojbe.
Lovačka iskaznica nije isto što i članska karta.
Lovačka iskaznica nije vrijedila, u nekim područjima i u određenom povijesnom razdoblju, bez dopuštenja za lov.
Danas lovačku iskaznicu izdaje Hrvatski lovački savez, asocijacija 55.000 slobodno udruženih hrvatskih lovaca, na osnovu ovlasti države - Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Hrvatski lovački savez stekao je javnu ovlast da izdaje taj „zeleni" dokument, za domaće i strane lovce.
Lovačka iskaznica izdaje se kao dokaz o položenom lovačkom ispitu, daje građanin Republike Hrvatske, pod zakonom predviđenim uvjetima, položio lovački ispit i stekao status lovca.
Štivo u ovoj monografiji raščlanjeno je u dva osnovna dijela: prvi, obrađuje aktualni pristup lovačkoj iskaznici i drugi se odnosi na povijest lovačke iskaznice u Hrvata. Citirani dokumenti su izvorni, dati su bez kraćenja i u obliku kao što su bili u optjecaju u datom povijesnom razdoblju, bez bilo kakvih redaktorskih ili lektorskih zahvata ili jezičnih intervencija.
U tome je, smatram, i njihova osobita vrijednost.
Fotografije lovačkih iskaznica su originalne te se zahvaljujem svima, posebno nasljednicima obitelji starih hrvatskih lovaca, koji su mi omogućili uvid u obiteljske arhive i darovale tražene fotografije.
Ova monografija, koja se prvi put obznanjuje hrvatskoj lovačkoj javnosti u cijelosti, ne bi se mogla ostvariti bez potpore Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Hrvatskog lovačkog saveza, kao i njegovih asocijacija, na čemu im posebno zahvaljujem.

  Autor

 

 
Pročitano 7883 puta Zadnja izmjena Subota, 24 Siječanj 2015 00:28

Srodni sadržaj (po oznakama)