Srnjak "jednorog" odstrijeljen u Sloveniji

Napisao/la  Subota, 13 Prosinac 2014 02:01

Prema reportaži iz National Geographica, odstrijeljenom srnjaku rogovlje je potpuno sraslo i tvori jedan rog – vrlo nalik rogu legendarnog jednoroga.

Srnjak je odstrijeljen u kolovozu nedaleko Celja, a jedinstveni rog najvjerojatno je nastao zbog ozljede u ranoj fazi razvoja rogovlja. Takve ozljede su poprilično česte, što rezultira neobičnim oblicima i veličinima rogovlja.

Ipak, ovaj abnormalan rog je vrlo rijedak i, prema slovenskom znanstveniku Boštjanu Pokornyu, još nikad nije viđen u Sloveniji. – „ Kod ove vrste samo mužjaci imaju rogovlje koje je bilateralno i obično se sastoji od dvije koštane struktute koje rastu iz dva rožišta, produžetaka lubanje. Kod ovog netipičnog srnjaka oba rožišta srasla su u jedno.“

Srneća divljač najbrojnija je divljač Slovenije i njenim se populacijama pažljivo upravlja te postoje odstrijelne kvote. Lovac je ovog srnjaka odstrijelio zbog njegovih poodmaklih godina i činjenice da je imao samo jedan rog – međutim lovac je smatrao da se radi o životinji samo s jednom granom roga. S odstrijelne udaljenosti lovac nije vidio da se radi o sraslom rožištu.

Zanimljivo je da sraslo rogovlje nije utjecalo na kvalitetu života srnjaka – doživio je starost a uz to njegova težina bila je veća od prosječne. 

Lovac.info, prema National geographic, studeni 2014
K2 Items