Veliki vendski grifon – fr. Grand Griffon Vendeen

Napisao/la  Subota, 27 Rujan 2014 00:15

Nastavljamo s pasminama koje su manje poznate hrvatskim lovcima. Danas je na redu veliki vendski grifon. Riječ je o francuskoj pasmini koja je postojala još u 16. stoljeću i najstarija je (i najveća) od četiri vendske pasmine (veliki i mali vendski baset grifon, te manje poznati briquet griffon vendeen). 

Veliki vendski grifon – fr. Grand Griffon Vendeen

Riječ je o francuskoj pasmini koja je postojala još u 16. stoljeću i najstarija je (i najveća) od četiri vendske pasmine (veliki i mali vendski baset grifon, te manje poznati briquet griffon vendeen). Potiče od lovačkih pasa (Canis Segusius) koje su koristili Gali, a u rodoslovlje su još umiješani i krvosljednici, grefieri (bijeli kraljevski lovački psi) te bretanski grifoni. Radi se o originalnom izvornom Francuzu: osjetljivom, odlučnom, dobro proporcionalnom i robusnom pasminom koja obožava lov.

  • Drugi naziv: Veliki vendejski grifon
  • Podrijetlo: Francuska, pokrajna Vendeen
  • Tip: brakoidni
  • FCI kategorija: IV – goniči, tragači po krvi i srodne pasmine
  • Veličina: veliki
  • Životni vijek: 12 – 15 godina
  • Temperament: pitomi, veseli, hrabri, neovisni, energični
  • Visina: 62 – 68 cm
  • Težina: 30 – 35 kg
  • Obojenost: jednobojni (krem, boja zeca) dvobojni (crno-bijeli, smeđe-bijeli, papar-sol, bijelo-krem), trobojni

Građa tijela: proporcionalnom su građeni, robusni i lijepog vladanja. Glava je, ako ju se promatra sprijeda, zaobljene lubanje, ne preširoke s blagim stopom. Tijelo je čvrsto, ravnih leđa koja se mogu lagano uspinjati u stražnjem dijelu tijela. Psa su umjereno široka, a slabine mišićave. Rep je debeo na bazi ali se postupno stanjuje u sablju. Nošen je ravno ili lagano savinut ali nikada prebačen preko leđa. Uši su klempave, uske, pokrivene dugom dlakom. Krzno je kovrčavo, oštro i dugo s gustom poddlakom, nikada svilenkasto ili vunasto. Prekrasno je i daje psima impresivan izgled ali zahtjeva redovito četkanje.

Temperament: Ovo je lovačka pasmina u pravom smislu te riječi: aktivni su, odlučni, samovoljni i neovisni i – obožavaju loviti! Love kad god im se pruži prilika, uživaju biti u pokretu na otvorenim prostorima puna zanimljivih (i zavodljivih) mirisa.

Međutim to nije jedini razlog zašto je ova pasmina „zaradila“ naklonost ljudi. Drugi je njezina dobrodušna osobnost. Zbog blagog temperamenta ova pasmina je sve omiljenija među ne-lovcima koji ju žele imati za društvo. Uz privlačan, razbarušen,  izgled, odlikuje ju živahna, pitoma i prijateljski nastrojena osobnost. Izvrsno je društvo djeci s kojom se voli igrati, a tolerira i druge kućne ljubimce i pse. Prijateljski je nastrojen prema neznancima ako ih ne smatra prijetnjom njegovom čoporu.

Nedostatak pasmine može biti tvrdoglavost, neovisnost i samovoljnost pa je potrebna čvršća ruka i disciplina prilikom odgoja. Riječ je o inteligentnoj pasmini koja lijepo reagira na pozitivan trening s mnogo nagrađivanja i pohvala. Zbog svoje energije zahtjeva redovito šetanje i istrčavanje pa nije za ljude koji nemaju vremena za bavljenje psom. Nije prilagođen za život u gradu i malom prostoru – previše voli lajati, trčati i lunjati. Najbolje mu je u velikom ograđenom dvorištu - GGV voli lutati pa svi putevi kojima može izmigoljiti moraju biti zatvoreni i osigurani.

GVV je i dalje prvenstveno lovna pasmina psa. Koriste ih lovci u lovu na jelensku, srneću i crnu divljač, te lisice i to sa ili bez oružja. Hrabri su i ustrajni u lovu – izvorno bili su namijenjeni lovu na vukove i medvjede! Zbog izvrsnog čula njuha koristili su se kao prethodnica lova: pas bi bio na dugačkoj uzici i koristio se za pronalaženje krupne divljači na hladnom tragu, koju bi se kasnije lovilo čoporima (eng. Limer). Vrlo su entuzijastični i pasionirani što se lova tiče. Neumorni su – ne prezaju se od ulaska u draču i šipražje, love na svim vrstama terena ma kako zahtjevni bili i bez razmišljanja ulaze u vodu kako bi došli do divljači. Osim lijepo ugođenog nosa ova pasmina posjeduje i lijep izražajan glas ugodan uhu. U lovu ga voli često koristiti na radost vlasnika koji ga ona lakše pronalazi. Preferira lov na većoj površini, a može loviti sam ili u čoporu. 

Kako izgleda kada su je GGV u akciji pogledajte ovdje...

Lovac.info
Zadnja izmjena Subota, 22 Studeni 2014 12:29
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023