Njemački gonič- Deutsche Bracke

Napisao  Subota, 21 Studeni 2015 12:55
Njemački gonič- Deutsche Bracke Njemački gonič- Deutsche Bracke

Deutsche Bracke, njemački gonič, je pasmina iz Westfalije, regije u Njemačkoj. Ova pasmina spada u  goniče za lov sitne i krupne divljači. Ova pasmina se čak i na engleskom naziva Deutsche Bracke umjesto da se prevodi, German Hound.

Izgled

Deutsche Bracke je manji pas, visine između 40 i 53 centimetra, sa dugačkim spuštenim ušima i dugačkim uskim repom. Prepoznatljiv je po dugačkoj, uskoj glavi, pravokutnom tijelu, opisan kao "elegantan"

Dlaka ovog psa je tvrda, gotovo čekinjasta, kratka. Obično je trobojan pas (crvena do žuta sa crnim plaštom), te sa bijelim oznakama nazvanim Bracken – na njušci, glavi prsima, nogama, repu....

Povijest

Bracke psi su drevna pasmina. Njihova uska glava i duge uši čine ih različitima od ostalih vrsta, a pokazuju utjecaj Hrta ili antičkog keltskog psa (Celtic Hound). Pas svetog Huberta vjerojatno je utjecao na glas kod  Deutsche Bracke. Kroz dugi period  Deutsche Bracke se razvio u varijacije po regijama.

Godine 1896 osnovan je  Deutsche Bracke klub koji je obuhvaćao sve tipove psa. Pasmina je spojena u jednu godine 1900. do tada su psi dobivali imena po regiji iz koje dolazi, "Olpe Bracke", "Sauerländer Bracke", "Westphalian Bracke", a od tada svi nose ime Deutsche Bracke.

Lov sa njemačkim goničem je ranije održavan sa lovcima na konjima, kao kod engleza. U 16tom stoljeću razvijena je verzija lova koja nije trebala konje, nego je koristila vatreno oružije. Taj lov se nazvao Brackade, gdje su psi gonili divljač i lavežom javljali lovcu gdje se nalazi. Danas se ova pasmina koristi za lov jelena, divljih svinja, ali također i zečeva i lisica. Minimalan prostor potreban za lov ove pasmine je 1000 hektara.

Imena

Povijesno, izraz Bracke se koristio kao naziv za goniče u Njemačkoj. Bracke je stara Njemačka riječ koja znači marširati. U Europi, goniči se obično dijele na trčeće goniče (psi gone divljač prema lovcima ili lovci prate zvuk lajanja) i pse krvosljednike (psi koji traže ozljeđenu divljač na povodcu).

Deutsche Bracke se obično koriste kao goniči koji love u čoporima, a taj način lova se nazivao Brackade.

Zdravlje i karakter

Nema posebnih bolesti dokumentiranih kod ove pasmine. Prema orginalnom Njemačkom kinološkom savezu, iako je to strogo lovački pas, radije je bio član obitelji nego član čopora. Deutsche Bracke je vrlo uporan pas sa vrlo dobrim osjetom za smjer.

Srodne pasmine

Deutsche Bracke je u srodstvu sa  Westfälische Dachsbracke (Vestfalskim brak-jazavčarom) i sa Dreverom, također poznatim pod imenom Swedish Dachsbracke (Švedskim brak-jazavčarom).

Također ga se povezuje sa Finskim Goničem (FinnenBracke), alpskim brak-jazavčarem (Alpenländische Dachsbracke) iz Tirola u Austriji te sa Tirolskim goničem (Tiroler Bracke)

Zadnja izmjena Subota, 21 Studeni 2015 13:33
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023