Bracco Italiano - Talijanski ptičar

Napisao/la  Petak, 10 Lipanj 2016 16:01
Talijanski ptičar Talijanski ptičar

Za talijanskog lovca, sam lov predstavlja tek polovicu zabave. Druga polovica je promatranje svog pratitelja-talijanskog ptičara u poslu. To je prekrasan pas, no još ga je ljepše vidjeti na terenu

U punom kasu, s nosom u zraku tražeći i pronalazeći plijen, talijanski ptičar predstavlja ljepotu u pokretu. U Italiji, njegovoj zemlji porijekla, psa se prihvaća i uzima za ozbiljno tek kad se dokazao u lovu.
Poznat i kao talijanski pointer, talijanski je ptičar drevna pasmina, što je dokazano činjenicom da je spomenut u zapisima koji potječu iz četvrtog i petog stoljeća prije Krista. Stoljećima ranije, talijanski su lovci koristili mreže kako bi zarobili plijen. Talijanski ptičar nastao je baš zato da bi nagano plijen u lovačke mreže. Njegova je uloga promijenjena u lovca, pointera i donositelja kad je izumljena puška. Do današnjih dana, smatra ga se jednim od najsvestranijih pasa koji love uz pušku.
Postoje zapravo dvije varijante talijanskog ptičara-pijemontski ptičar i lombardijski ptičar. Pijemontski ptičari su laganije građe, te bijele i narančaste boje dlake. Uzrok lakše građe je vjerojatno brdoviti teren Pijemonta, budući da je okružen Alpama s tri strane. Lombardijski ptičar je bijele i smeđe boje i ima nabijeno tijelo. Oba su psa poznata kao dvije varijante pasmine Bracco Italiano, što na talijanskom znači lovački pas.

Talijanski su ptičari česti u Italiji, no prilično rijetki u drugim dijelovima svijeta. Pas ima atletski i uravnoteženi izgled. Ovi inteligentni psi su odani i nježni, posebno s djecom. Njihova mirnoća i nježnost u neskladu su sa njihovim moćnim izgledom, no obratite pozornost na tugaljive oči i ovješene gornje usne koje im daju ozbiljan izgled. Iako se smatra dobrim za društvo, talijanski ptičar može biti vrlo tvrdoglav i težak za trening, posebno ako se s njim grubo postupa. Zbog svoje urođene inteligencije, talijanski se ptičar zna praviti "gluh", posebno ako je naumio nešto napraviti.
Iako je talijanski ptičar izvrstan lovački pas, pointer i donosač, ne može ga se smatrati učinkovitim čuvarom. Pošto je orijentiran na ljude, prijateljski je raspoložen prema svima. Upozorit će vas na uljeze, ali nikad neće ugristi.

Talijanski ptičar sazrijeva u dobi od dvije i pol godine i izraste do prosječne visine od 57 do 66 cm za mužjake, te od 55 do 62 cm za ženke. Prosječna težina za oba spola iznosi od 25 do 40 kg. Njegov je prosječni životni vijek od 12 do 13 godina.


Dlaka:
Dlaka je kratka, gusta, fina i sjajna.
Dozvoljene boje su čisto bijela, bijela s više ili
manje narančastih i smeđih mrlja ili mrlja boje jantara.

Njega:
Dlaka ovih pasa ne iziskuje puno njege. Za vrijeme linjanja se otpale i odumrle dlake mogu dobro odstraniti gumenom četkom. Uši se moraju čistiti redovito.

Narav:
Talijanski kratkodlaki ptičar je uravnotežen, inteligentan, promišljen, osjećajan, nježan, popustljiv, privržen i ima smisla za šalu. Ovi psi su tek sa dvije i pol do tri godine sazreli. Prikladni su za svaku vrstu pernate divljači.

Odgoj:
Morate ga odgajati nježno ali dosljedno. Vrlo su osjećajni i reagiraju već i na promjenu glasa. Morate mu dati jasno do znanja ako je nešto dobro učinio, na taj način najbolje i najbrže shvaća što želite od njega. Nepotrebna strogoća može prouzročiti suprotan učinak - većinom se čak događa da izgubi povjerenje u svoga gospodara.Za vrijeme odrastanja nemojte ga suviše opterećivati.

Socijalno ponašanje:
Izvrsno se slažu s drugim psima, ophođenje s drugim kućnim životinjama je isto dobro. S djecom se odmah sprijatelje. Kada osjete opasnost, odmah laju.

Vježbanje:
Talijanskom ptičaru je važno da ima dovoljno prilike za istrčavanje. Idealno je da budući vlasnik ima veliki vrt, za život u stanu nisu baš pogodni. Plivanje i aportiranje obožavaju - međutim treba pričekati da pas do kraja odraste. Odraslog psa možete navikavati na trčanje pored bicikla.

FCI No: 202
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski i lovački pas

Zemlja porijekla: Italija
Visina: 55cm - 67cm
Težina: 25-40 kg

Zadnja izmjena Petak, 10 Lipanj 2016 18:13
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023