Prezentacija pasa

Napisao  Četvrtak, 30 Listopad 2008 12:30
barakosam-130

Svaka prezentacija pasa(psa) je predstavljanje s ciljem  da se što bolji utisak,  dojam na eventualno one koji su zainteresirani da vizualno donose svoj sud o eksterijeru promatrane jedinke. Naročito je prezentacija pasa od značaja na izložbama pasa čija svrha i jeste da se izlagani psi (u skladu sa propisanim standardom) ocijene u obliku i eventualno u nekoj konkurenciji osvoje neku titulu ili naslov u ljepoti. Prezentacija se još prakticira putem medija pa je i Internet medij od sve većeg značaja za prezentaciju  pasa.

Svaka prezentacija pasa(psa) je predstavljanje s ciljem  da se što bolji utisak,  dojam na eventualno one koji su zainteresirani da vizualno donose svoj sud o eksterijeru promatrane jedinke. Naročito je prezentacija pasa od značaja na izložbama pasa čija svrha i jeste da se izlagani psi (u skladu sa propisanim standardom) ocijene u obliku i eventualno u nekoj konkurenciji osvoje neku titulu ili naslov u ljepoti.

Prezentacija se još prakticira putem medija pa je i Internet medij od sve većeg značaja za prezentaciju  pasa.

Kako na ovaj način naročito imamo mogućnost predstavljanja naših pasa (autohtone pasmine) i ostale, trebalo bi svakako preduzeti određene pripremne radnje koje će doprinijeti boljoj prezentaciji psa i ostaviti bolji utisak na gledatelja o psu ali i o vlasniku psa. Minimum radnji potrebnih za prezentaciju psa (fotografiranje) bi trebalo po mogućnosti  prvo nastojati da se prezentacija vrši i psi fotografiranju na otvorenom u nekom prirodnom ambijentu (livada ako može u pozadini šumarak i sl.)

 

laka-vitezanska-540

Prije fotografiranja obavezno istrčati psa da se ako je moguće pas slika sa otvorenim ustima i jezikom koji je isplažen. Duže prethodno uvježbavanje će biti najbolje da se pas postavi u mirnom stavu sa prirodnim položajem nogu, malo uzdignute glave, poravnatim leđima i lakše izvučenim stražnjim nogama te prirodnog položaja repa,a dlaka na psu treba da je prethodno iščetkana i čista.

Tko nije uvježbao psa da bez vodiča stoji u mirnom položaju  može sam pripaziti na ponašanje psa s tim što ničim neće ometati i prikrivati prednju (bočnu) stranu psa koji se prezentira i ruka kojom se eventualno za ovratnik ili na drugi način čuva pas u mirnom položaju ne smije da se vidi. Rep(ako ga pas drži nisko obješenog )može se na dijelu zadnje trećine repa  ovlaš rep podići vrhovima prstiju ruke ali tako da rep slobodno leži na prstima koji su opruženi i nikako ne smiju obujmiti rep niti ga zatezati a pogotovo ne za vrh(kao da se pas suši na štriku) Rep ne smije biti prelomljen nego u svoj svojoj dužinu u položaju kao što ima oblik sablje. Pas koji je istrčavan prethodno kada se fotografiše imat će isplažen jezik što naročito daje dobar utisak veselo,zdravog i pozornog psa ostavljajući utisak o njegovom temperamentu. Napraviti više fotografija iz različitih pozicija,profil,poluprofil,s prednje strane i eventualno izvršiti korekcije stava na psu(položaj nogu i ponoviti. Lice koje fotografiše psa treba da pazi da fotografije ne budu iz»ptičije perspektive» nego slikano u približno istoj visini psa. Najbolja udaljenost je kao da se pas posmatra sa 2-3 metra rastojanja. Fotografija glave se takođe može(poželjno)uraditi  a najbolji  položaj je poluprofil.

Pas treba da se fotografira na ravnoj podlozi  a najbolje na pokošenoj ili vrlo niskoj travi. Nipošto ne prezentirati psa koji leži (može evnutualno uz ostale fotografije)a ako je ležanje postranice sa opruženim nogama i glavom takvu sliku je bolje staviti na «šećer». 

barakosam-540


Pse koji su vezani pogotovo na lancu na mjestu gdje inače boravi ne treba fotografirati s ciljem njegove prezentacije dobrog izgleda. Također uz fotografiju(e) psa u stavu poželjno je postaviti u prezentaciji psa u kretanju kasom ili lakšim galopom i u kratkom vremenu napraviti više fotografija da bi se odabrala (trenutak) ona na kojoj je pas u najboljem položaju u kretanju(jezik koji je vani isplažen opet daje poseban utisak  o naročitoj svježini psa na slici.) Ako se već i prezentira pas u stanu (prilog ostalim slikama)treba izbjegavati da pas leži te da bude bez»rekvizita»poput jastućića, dušečića, jorgančića i slično. Eventualno da bude prostirač neki ravan i nenaboran. Pas koji sjedi a pritom još ima isplažen jezik je solidan prilog ostalim slikama na kojima se vidi predstavljanje u stvarnoj veličini i položaju.

Ako se pas postavi i ipak čuva na povodniku onda povodnik treba da je duži i da se drži na kraju podignut iznad psa ukoso. Svakako i fotografije u prirodnom ponašanju psa na otvorenom (priroda)ne treba izbjegavati ali da ne budu u nekom»valjanju»po travi sa vodičem i slično. Vlasnici pasa po nekoj inerciji žele na slici pokazati kako oni vole svoje pse i obrnuto ne vodeći brigu o položaju psa koji se predstavlja. Psi sa djecom takođe treba da su u prirodnom položaju.Ne predstavljati pse koji su uspravljeni i naslonjeni na vlasnika.

Da bi se dobila jedna dobra fotografija sa lijepo namještenim ili u drugom položaju predstavljenim psom mora ih se napraviti ponekad na desetine i izvržiti izbor.

redzo1-540

Digitalni fotoaparati koji sada postoje su idealni za takve pokušaje,uvijek imamo uvid koliko smo uspjeli. Prezentaciju pasa ne treba podcjenjivati jer mnogo govore o psu a svakako i vlasniku. Medij na kojem su lijepo predstavljeni psi također je "moćniji".
 

Pripremio: Redžo Haskić

 

 

UZGAJIVAČNICA BARAKA "VITEŽANSKA"
vl. Redžo Haskić,
FCI sudija I-X
 
"VITEŽANSKA" FCI 2520
Donja Večeriska 63, Vitez
72251 Stari Vitez
Bosna i Hercegovina
Tel. 030 521 201  061 405 079

 

 
Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023