Noć muzeja 2015.

Napisao  Utorak, 03 Veljača 2015 00:03
Posjetitelji u Noći muzeja u Zagrebu 30.siječnja 2015. Posjetitelji u Noći muzeja u Zagrebu 30.siječnja 2015. Ivica Stanko

Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza. Muzej  otvorio vrata  već u rano popodne.

Lovački  muzej Hrvatskog lovačkog saveza u Zagrebu otvorio je, u Noći muzeja 30. Siječnja  svoja vrata  već u 13 sati kako bi ga moglo posjetiti što više djece i starijih osoba te se  izbjegla noćna gužva. Djeca su bila oduševljena, a izdvajamo utiske  Lovre (10 g.) koji je u Knjigu utisaka upisao:  Muzej je super, neka ga svi posjete!

Premda je muzej bio otvoren već u radno popodne   posjetitelji su u  Nazorovu 63 na Tuškancu  dolazili sve do dva sata u noći.  Prvih 400 posjetitelja dobilo je na dar lovački kalendar, a ove je godine bilo  oko 1400 posjetitelja, što je 200 manje nego lani, vjerojatno zbog lošeg vremena.

Posjetitelji su gledali filmove o lovu u Hrvatskoj te su uz vodstvo Marijana Lekića, Jurice Stanića i Ivana Jurišića  obišli  stalni izložbeni postav na dva kata  muzeja na površini od oko 800 četvornih metara i to zbirke trofeja, fosila, jaja, sisavaca i ptica, lovačkog oružja, lovačkih značaka i odličja, dermopreprata divljači i zvijeri iz Hrvatske te zbirke preparata divljači, zvijeri i gmazova iz Afrike, Azije, Kanade i Amerike.

Noć muzeja, ili kako se prvotno zvala Duga noć muzeja europski je  kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna zadaća približiti  muzejske  i druge  izložbene prostore posjetiteljima. Zato su u Noći muzeja oni  otvoreni do kasno u noć, a ulaz se ne naplaćuje.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog velikog zanimanja posjetitelja i načina kako je  ostvarena  ova se ideja ubrzo proširila diljem Europe pa i svijeta. U Zagrebu je Noć muzeja započeta2005.godine kao gradski projekt sa šestzagrebačkih muzeja, a 2006. godine postaje nacionalni kulturni događaj, iniciran od strane Sekcije kulturnog turizma, Hrvatskog muzejskog društva, a u suradnji sa Zajednicom kulturnog turizmaHrvatske gospodarske komore i svim zainteresiranimmuzejima. Noć muzeja podrazumijeva novi otvoreniji pristup muzejskoj iturističkoj publici, te uključuje posjet izložbenom dijelu muzeja uz  popratna događanja i program u svakom muzeju prema njegovim posebnostima.

Autor: Marijan Lekić, kustos Lovačkog muzeja HLS-a    Foto: Ivica Stanko, glavni urednik LV.

 

Zadnja izmjena Utorak, 03 Veljača 2015 00:16
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023