JELEN LOPATAR

Napisao  Srijeda, 28 Rujan 2016 16:00

Jelen lopatar je uvjetno alohtona vrsta u Hrvatskoj - Mediteran je njegovo prirodno stanište i nekada je nastanjivao i područje Hrvatske.
Prepoznaje se po rogovlju u obliku lopate, a starenjem se razvija i najdonji parožak lopate - ostruga.

Prepoznavanje: veličinom između jelena običnog i srne obične. Postoje četiri osnovne varijacije boje krzna, najuobičajena varijanta je krem smeđa boja s bijelim pjegama na bokovima i bijelo zrcalo obrubljeno crnom linijom (obrnuta potkova). Krzno zimi postaje sivo s nejasnim pjegama. Mentil varijanta je svijetlija, nema crne linije na zadnjici i zadržava pjege tijekom cijele godine. Crna varijanta je gotovo u potpunosti tamna bez bijele koloracije. Bijela varijanta može biti bijele boje do boje pijeska i postaje sve bjelja u odrasloj dobi (ovo ne treba miješati s albinizmom). To je jedina vrsta jelena koja ima rogovlje u obliku lopate. Izvorno je s područja Mediterana.

Veličina: mužjaci od 84 do 94cm u grebenu, težina od 46 do 94 kg. Košute 73 do 91cm u grebenu, 35 to 56kg.

Rogovlje: nakon treće godine razvija se lopata koja se povećava tijekom godina do 70 cm u dužinu

Životni vijek: iznimno do 16 godina, mužjaci rijetko kad dožive više od 8 do 10 godina.

Status: u Hrvatskoj je alohtona vrsta, rasprostranjen na otocima (Cres, Lošinj, Brijuni...), u Istri i mjestimično u unutrašnjosti (Kunjevci, Petrova gora, Hrvatska dubica, Ilok, Kutjevo)

Stanište: starije listopadne šume s podrastom, prozračne crnogorične šume, otvorena poljoprivredna zemljišta

Prehrana: paša, brsti grmove i izdanke drveća, nije odviše selektivan

Socijalni život: veličina krda i stupanj spolne segregacije varira ovisno o gustoći naseljenosti i staništu. U velikim šumskim kompleksima skupine odraslih mužjaka i ženki s mladima razdvojene su većinom godine i spajaju se samo u vrijeme parenja. Spolovi se slobodno mješaju u gaterskom uzgoju ili na otvorenim terenima kada znaju okupljati velika krda.

Glasanje: tijekom parenja mužjaci riču, a košute s lanadi zabauču ako su uznemireni

Rika: Parenje pada krajem rujna, u listopadu i početkom prosinca. Ponašanje ovisi o staništu i gustoći populacije. Mužjaci većinom stvaraju privremena rikališta koja održavaju kako bi privukli dovoljan broj košuta i stvorili si harem, i brane ih od ostalih mužjaka. U područjima velike gustoće mužjaka, jeleni oforme područja na kojima se međusobno natječu u pokazivanju košutama, a ako je gustoća mala samostalno traže ženke. Tijekom odmjeravanja snaga mužjaci stenju, hodaju jedan uz drugoga pokazujući se, a ako ne uspiju utvrditi dominaciju dolazi do borbe.

 

Čitajte još u ovoj rubrici: « SIKA JELEN
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023