Prvi Hrvatski seminar za edukaciju lovaca lukom u Našicama

Napisao  Srijeda, 29 Travanj 2009 16:12

NAŠICE - Prošle godine u Našicama je održan prvi Hrvatski seminar za edukaciju lovaca lukom po Internacionalnomprogramu IBEP. Organizator je bilo novoosnovano Društvo streličara lovaca LISAC-Našice. IBEP program edukacije jenapravljen od strane National Bowhunter Education Foundation (NBEF) sa sjedištem u SAD-u i jedini je općeprihvaćeni svjetskiprogram te vrste od 1967 godine....

Od 24.10 do 26.10.2008 u Našicama je održan prvi Hrvatski seminar za edukaciju lovaca lukom po Internacionalnom programu IBEP.

Organizator je bilo novoosnovano Društvo streličara lovaca LISAC-Našice. IBEP program edukacije jenapravljen od strane National Bowhunter Education Foundation (NBEF) sa sjedištem u SAD-u i jedini je općeprihvaćeni svjetskiprogram te vrste od 1967 godine.

Cilj mu je edukacija lovaca lukom u smislu sigurnosti, odgovornosti prema divljači, etike i ekologije. Organizacija nije bila jednostavna ali smo na kraju u potpunosti uspjeli te je petero kandidata lovaca  uspješno položilo pismeni i praktični ispit te steklo kategoriju BOWHUNTER kao i adekvatan dokument sa kojim mogu loviti u svim državama gdje je lov lukom prihvaćen.

Licencirani instruktor iz Slovenije Janez Adamić vodio je profesionalno cijeli seminar.

Teme na seminaru bile su:

1. Povijest modernog luka

2. Očuvanje divljači

3. Upoznavanje sa lukom i lovačkom strijelom

4. Pripreme za lov                               

5. Siguran i odgovoran lov lukom

6. Pravilan pogodak i traženje divljači

7. Upotreba visokih čeka i  ostale tehnike lova z lukom

8.

Orijentacija i osnove preživljavanja u prirodi

drustvo-strelicara-nasice.jpgPismeni ispit se sastojao od 50 pitanja koja nimalo nisu bila lagana. Drugi dan je bio praktični ispit na 6 meta divljači u prirodnoj veličini postavljenih po različitim lokacijama u prirodi.. Pucalo se sa lovačkim vrhovima i bilo je stvarno zanimljivo. Cilj je bio pogoditi u vitalni dio divljači u prvom pokušaju sa nepoznate udaljenosti koja nije prelazila 25m.

Seminar je imao i par vrlo zanimljivih događaja i ljudi. Naime, najmlađi učenik imao je 13 godina. Među učenicima bio je i jedan Ruski državljanin koji je došao nedavno živjet u Hrvatsku.

Jednom riječju nezaboravan vikend i obaveza da se uskoro organizira još jedan seminar kad se skupi dovoljan broj kandidata. Kažu da je prvi najteži, ali nama se činio prilično ležeran i uspješan o čemu najbolje govore slike.

 

Autor: Kruno Mitrić

Fotrografije sa seminara:

forum.lovac00002.jpg

forum.lovac00004.jpg

forum.lovac00005.jpg

forum.lovac00003.jpgforum.lovac00001.jpg

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 21 Travanj 2014 01:46
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023