Hrvatski sokolarski klub organizirao sokolarski susret "Zelendvor 2007"

Napisao  Utorak, 06 Studeni 2007 22:57
Susret "Zelendvor 2007" Susret "Zelendvor 2007"

PETRIJANEC - U duhu Sv. Huberta, 3. i 4. 11. 2007. godine, na području lovišta Zelendvor održan je sokolarski susret u organizaciji Hrvatskog sokolarskog kluba. Sokolarenje kao preteča današnjeg lova ponovno doživljava svoju renesansu u hrvatskom lovstvu i svakoga dana dobiva sve više pristaša  te je sa ciljem pozitivne promocije istoga i napravljen ovaj susret...

Veliki broj pokušaja, obilje divljači i tek svaki osmi, deseti ili tko zna koji uspješni let je ono što je privlači veliki broj novih sokolara od kojih pojedini dugogodišnji lovci sa puškom prelazi na ovaj teži i manje učinkovit način lova upravo zbog velikog rada koji je potreban za konačan pokušaj realizacije ulova. Pošto sa te strane sokolarenje pokazuje što znači potrajno korištenje prirode, ovaj susret je zasigurno bio potvrda tome.

U oba dana je podignuto preko sedamdeset kljunova i repova divljači, i to najviše fazana i jarebica te lijepi broj zečeva. Konačna brojka je bila šest kljunova fazanske divljači, što je više nego odličan rezultat za dva dana sokolarenja. Isto tako valja naglasiti da kod ovoga lova u tišini nema nepronađene divljači i situacija nakon leta ptice je takva da je divljač ulovljena ili je pobjegla. Ulovljenoj divljači je na kraju odana dužna počast uz zahvalu gospodinu Petru Siliću i tvrtki «Zelendvor» d.o.o. koja je prva prepoznala potencijal sokolarenja i omogućila korištenje sigurno najboljih terena evropskih terena sa obiljem divljači.

 

Novim zaljubljenicima u sokolarenje nije bilo teško prevaliti ni par stotina kilometara samo da bi vidjeli sokolarske ptice i uhvatili tren predaha sokolara da se sa njima fotografiraju.

 

Na susretu je sudjelovao i vlasnik najvećeg i najprodavanijeg svjetskog sokolarskog časopisa iz Velike Britanije, International Falconer (www.intfalconer.net), Seth Anthony. Gospodin Anthony je nakon evropske sokolarske turneje u Austrijskom Rosenburgu i Mađarskoj Orošhazi svratio napraviti već drugu reportažu o hrvatskom sokolarenju. Njegove impresije su ostale vrlo velike a posebno je naglasio da su Zelendvorski tereni zaista raj za sokolarenje.

sokol (1)

Seth Anthony je napravio nekoliko stotina profesionalnih fotografija za svoj International Falconer i privlačio pozornost svih sudionika svojom impresivnom foto opremom.

 

Također na susretu su boravili i prijatelji iz Austrijskog sokolarskog saveza (www.falknerbund.com). Gospodi sokolarima iz Austrije, mag. Christianu Habichtu, inače IAF/CIC delegatu u njihovom sokolarskom savezu, te sokolaru i uzgajivaču Rolandu Mramoru, je bilo žao što članovi Hrvatskog sokolarskog kluba nisu mogli sudjelovati na njihovom susretu zbog dužeg procesa papirologije oko prelaska granice. Oni su na hrvatskom susretu također boravili bez ptica i izrazili veliku želju za što prijašnji ulazak Hrvatske u EU kada će čitav prijelaz granice sa sokolarskim pticama iz umjetnog uzgoja biti jednostavniji i lakši te ćemo se moći češće posjećivati i izmjenjivati saznanja iz sokolarenja i zaštite ptica grabljivica.

 

sokol (2)

Uvijek profesionalni i na nivou djelatnici tvrtke «Zelendvor» omogućili su sudionicima susreta predah na terenu uz grah i piće.

 

 

sokol (3)

Kao sigurno jedna od najstarijih lovnih disciplina, tradicija sokolarenja nalaže obavezno odavanje počasti ulovljenoj divljači.

 

sokol (4)

S poštovanjem,

predsjednik Hrvatskog sokolarskog kluba

Viktor Šegrt, mag. šumarstva

Viktor Šegrt

 

Zadnja izmjena Petak, 22 Travanj 2016 10:19
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023