LD Jelen Sisak - počela sezona lova na fazana i zece

Napisao  Utorak, 14 Listopad 2008 03:40
lov_fazana

Početkom listopada mnoga lovačka društva organiziraju otvorenje lovne sezone na fazana i zeca. Lovci koji su ljubitelji poljskog lova dočekali su svoju priliku da u lov povedu svoje četveronožne ljubimce, od njemačkih oštrodakih i kratkodlakih ptičara, bretona, do engleskih setera. Forma pasa, kondicija, poslušnost i ponašanje u lovu ponos su svakog lovac.  

Tako su i lovci L.D."Jelen"-Sisak, koji gospodare Državnim lovištem III/31 „ŠAŠNA GREDA", u nedjelju 12. listpada oragnizirali tradicionalni lov na fazane i štetočine. Lov je počeo tradicionalnim okupljanjem u lovačkom domu, gdje se okupilo šezdesetak lovaca kako članova L.D."Jelen"-Sisak, tako i mnogobrojnih prijatelja naših lovaca iz mnogih lovačkih društava sa područja naše, i susjednih županija.

Početkom listopada mnoga lovačka društva organiziraju otvorenje lovne sezone na fazana i zeca. Lovci koji su ljubitelji poljskog lova dočekali su svoju priliku da u lov povedu svoje četveronožne ljubimce, od njemačkih oštrodakih i kratkodlakih ptičara, bretona, do engleskih setera. Forma pasa, kondicija, poslušnost i ponašanje u lovu ponos su svakog lovac.

Tako su i lovci L.D."Jelen"-Sisak, koji gospodare Državnim lovištem III/31 „ŠAŠNA GREDA", u nedjelju 12. listpada oragnizirali tradicionalni lov na fazane i štetočine. Lov je počeo tradicionalnim okupljanjem u lovačkom domu, gdje se okupilo šezdesetak lovaca kako članova L.D."Jelen"-Sisak, tako i mnogobrojnih prijatelja naših lovaca iz mnogih lovačkih društava sa područja naše, i susjednih županija. Poslije kratkog druženja u lovačkom domu lovnik Žalac je lovačkim rogom pozvao sve nazočne lovce da se okupe u lovačkoj vrsti radi davanja potrebnih uputa za današnji lov. Sve nazočne lovce pozdravio je predsjednik društva g. Zdenko Supančić, te zaželio dobrodošlicu svim okupljenim gostima i lovcima. Posebna pažnje je skrenuta na otežane uvjete koje će lovci imati u lovištu, s obzirom da je dosta gusta magla koja se sporo diže, te da je krenula berba kukuruza, i da ćemo se u lovištu sresti sa beračima, pa će trebati posebnu pažnju posvetiti sigurnosti svih sudionika lova.

Lovnici Letica i Žalac organizirali su lov u dvije grupe na terenima Brestje i Crnački Bok, kako bi se raširili na što većem terenu, te omogućili  sigurnost svim lovcima u lovu. Lovnici su naznačili da se lovi do 13,00 sati, te da se svi lovci trebaju do tog vremena vratiti u lovački dom, gdje će se organizirati popis divljači, te dati počast divljači, nakon čega će se nastaviti lovačka svetkovina.

 

lov_fazana2

 

Dolaskom na teren lovci i psi krenuli su laganim prigonom tražiti divljač, a privi kliktaji fazana, te promašaji dizali su adrenalina kako lovačkih pasa tako i lovaca, koji su zaboravili za teške uvjete terena i umor u nogama. Crveni lovački prsluci omogućili su da se lovci međusobno dobro vide, a disciplina svih sudionika u lova zaslužna je za siguran lov. Divljači je bilo dosta i svaki lovac imao je prigodu pucati na fazana, te se okušati u lovačkoj sreći.

Divljač složena u štreku, te lovci u vrsti sa spuštenim šeširom u znak počasti divljači označili su završetak lova. Predsjednk lovačkog društva g. Zdenko Supančić zahvalio se svim lovcima na disciplini, te uspješno završenom lovu, i pozvao sve lovce na tredicionalni lovački gulaš koji je za sve nazočen priredio jedan iz plejade najstarijih lovaca našeg društva g. Imro Miličić.

lov_fazana7

Kvalitetno stanište za fazana, smanjenje  broja predatora, te unos fazana iz umjetnog uzgoja pokazali su se kao dobre mjere za uspješno gosodarenje fazanom, koji iz godine u godinu u našem lovištu bilježi porast svoje populacije, što je garancija da ćemo se i slijedeće godine okupiti na ovoj tradicionalnoj lovačkoj svetkovini.

 

IVICA PERKOVIĆ

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58