Tradicionalni međunarodni rotarijanski lov na pernatu divljač u Zelendvoru

Napisao  Subota, 02 Prosinac 2006 02:11
Rotarijanski lov Rotarijanski lov

Došli i rotarijanci iz Bugarske
ZELENDVOR- Na lovištima zelendvora 25. 11. u subotu održan je tradicionalni međunarodni rotarijanski lov na pernatu divljač čiji je cjelokupni prihod namijenjen humanitarnim akcijama Rotary kluba Varaždin.

Trinaestu godinu zaredom organizator lova bili su varaždinski rotarijanci, a lijepo i sunčano vrijeme bilo je dodatni razlog da se lovu odazovu i članovi Rotary kluba Karlovca, Rijeke i drugih hrvatskih gradova, ali i gosti iz Slovenije i Bugarske. Njegujući stare lovačke navade i regule, varaždinski su rotarijanci i ovaj puta priredili iznenađenje. Početak i kraj lova najavljivan je na stari način, lovačkim rogom. Rogist je bio poznati varaždinski urolog dr. Zoran Filipan koji je nekoliko mjeseci predano vježbao tu jedinstvenu puhačku disciplinu.

Predsjednik Rotary kluba Varaždin, poznati fotograf Viktor Plavec, izrazio je zadovoljstvo što su se lovu priključili i članovi varaždinskog Lions kluba i podsjetio na humanitarne akcije koje već godinama provode rotarijanci kao što su "Osobe u nevolji" i druge. Dobrodošlicu i dobra lov rotarijancima je zaželio Petar Silić direktor Zelendvora, koji je budno pazio da sve bude u najboljem redu tijekom lova. U lovačkim odorama zamijetili smo već iskusne lovce Franju Tureka, nekadašnjeg šefa POA-e, kirurga dr. Anđelka Kopreka, odvjetnika Vladimira Sevšeka, konzervatora Božu Martinčevića... čini se kako im je u konačnici ipak bilo važnije druženje i boravak u prirodi nego broj odstrijeljenih fazana kojima se na kraju lova, kako priliči lovačkoj tradiciji, odali poštovanje pozdravom divljači. Nakon lova druženje je nastavljeno uz lovački ručak i dobru kapljicu.

Izvor: Večernj list 26. 11. 2006.

Zelendvor

Zelendvor jedno od najstarijih lovišta u Hrvatskoj osnovano je 1870. godine kada je grof Marko Bombelles dopremio veću količinu fazanske divljači iz južne Moravske te tako postavio temelje organiziranom lovstvu na prostorima današnje Varaždinske županije. Ravničarski teren, propusno pjeskovito i šljunkovito tlo, te polje obraslo raznim poljoprivrednim kulturama, šumarcima i živicama, bilo je idealan teren za uzgoj i lov sitne divljači.

Danas je Zelendvor poznat po pojedinačnim i skupnim lovovima na trčke, fazane, prepelice, kolinke, šljuke te zeca i kunića, a organizacija lova omogućava lov po želji lovaca, pa je moguć pojedinačan lov s vlastitim psima, odnosno lov prigonom ili pogonom u manjim ili većim grupama uz pratnju profesionalnih lovnika i odstrela željene količine divljači.

Izvor: Zelendvor

Rotary klub "Varaždin"

Rotary pokret izraz je ponekad i skrivenih potreba u svakom čovjeku da pomaže drugima, da pokaže koliko cijeni i nastoji živjeti po visokim etičkim i moralnim principima. Pojedinačno i samozatajno djelovanje ima ograničenu vrijednost. Zato su se ljudi u povijesti organizirali u različite udruge šireg značaja, bez kojih ne bismo mogli ni zamisliti budućnost ljudskog roda. Jedna od najznačajnijih udruga zadnjeg stoljeća u svjetskim razmjerima je ROTARY INTERNATIONAL. Brzo se proširio i ukorijenio po zemaljskoj kugli. I građani Varaždina kao da su samo čekali da do njih dopre taj poziv i prihvatili su ga već 1930. godine.

Diktatorske i nedemokratske vladavine osjećale su se ugroženim od bilo kakve internacionalizacije, te je od 1941. godine, pa sve do osamostaljivanja Hrvatske, rotarijanstvo u nas bilo zabranjeno. Prvo slobodnije ozračje u zemlji dalo je poziv nicanju Rotary Clubova. Krajem 1991. godine na inicijativu Rotary Cluba Zagreb počeli su razgovori o osnivanju Rotary Cluba u Varaždinu. Tako su 14.siječnja, 1992. godine inicijatori osnivanja Kluba bili na sastanku u Zagrebu, upoznali su se s djelovanjem i osnovnim pravilima o primanju članova te počeli agitaciju za popunjenje članstva našeg kluba.

Izvor: Rotary klub "Varaždin"

Zadnja izmjena Petak, 22 Travanj 2016 01:49