O odstrjelu risa u BiH

Napisao/la  Nedjelja, 02 Veljača 2014 00:04

krivolov-risa-BiH 7Na društvenim mrežama je objavljena informacija da su lovci lovačke sekcije Prokos na području Fojnice, ispod planine Vrtača u srijedu, 29.01, u kasnim popodnevnim satima odstrijelili risa. Lovci su bili u obilasku lovišta zbog dojave o aktivnostima krivolova (!). Poslije 17 sati, kada je već padao sumrak, vidjeli su životinju i ispalili dva hitca s udaljenosti od 70 m. Prema njihovim riječima, mislili su da se radi o primjerku divlje mačke koja nije zakonom zaštićena i smatra se štetočinom. Nisu ni pomislili da bi se moglo raditi o risu.

krivolov-risa-BiH 6

Na društvenim mrežama je objavljena informacija da su lovci (Bureković, Softić, Zahirović, Pugonja) lovačke sekcije Prokos na području Fojnice, ispod planine Vrtača u srijedu, 29.01, u kasnim popodnevnim satima odstrijelili risa.

Lovci su, prema njihovoj priči, bili u obilasku lovišta zbog dojave o aktivnostima krivolova (!). Poslije 17 sati, kada je već padao sumrak, vidjeli su životinju i ispalili dva hitca s udaljenosti od 70 m. Prema njihovim riječima, mislili su da se radi o primjerku divlje mačke koja nije zakonom zaštićena i smatra se štetočinom. Prisustvo risa na tom području nije zabilježeno već godinama (jedan od lovaca ima 25 godina lovačkog staža i nije ga nijednom vidio) pa, navodno, nisu ni pomislili da bi se moglo raditi o risu.

Uz odstrijeljenu životinje fotografirali su se i prolaznici. Jedan od njih je „iskoristio priliku da se uslika sa životinjom isključivo iz znatiželje, kako bi uradio i svatko drugi u njegovoj situaciji'' i objavio je fotografiju na Facebooku i uz to naveo imena lovaca. Time je alarmirana javnost.

krivolov-risa-BiH 1

Njihov čin pravda se „neznanjem“ – nisu znali da se radi o risu niti su znali da je ris zaštićena životinja (sic!). Jedan od lovaca je rekao da „nisu ni znali što su uradili dok se nije počelo pisati po medijima" što je izazvalo dodatnu navalu kritika - svaki član lovačkog udruženja treba biti educiran o zakonskoj zaštiti pojedinih vrsta životinja. Navodno su se lovci duboko pokajali kada su saznali da su odstrijelili zaštićenu i rijetku životinju.

Lovačko društvo Divokoza iz Fojnice iz svog je članstva, do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka, suspendiralo dvojicu lovaca (Zahirovića i Pugonju) a protov druga dva lovca (koji su bili bez pušaka) pokrenut je disciplinski postupak. Lovci mogu biti kažnjeni zabranom lova od jedne do dvije godine i isključeni iz Društva uz oduzimanje puške i zabranu lova. Odstrjel risa prijavljen je policiji i inspekciji. Što se tiče Zakona o lovstvu koji navodi da je ris zaštićena vrsta u cijeloj Europi i njegov odstrjel je izričito zabranjen, lovcima može biti izrečena kazna do godinu dana zatvora i 5 do 20 tisuća KM (od oko 19 do oko 78 000 kn).

krivolov-risa-BiH 5

Ovaj čin osudila je javnost Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja  (spominju se riječi „zločin, budale, kreteni, krvoloci“, a ima i prijetnji smrću – što je također za osudu). Osudama se pridružuju i svjetska javnost i organizacije za zaštitu prirode (WWF, IUCN). „Odstrijelom risa nije samo narušen zakon, već je učinjena i trajna šteta Bosni i Hercegovini uništavanjem njezinih prirodnih dobara, koja pripadaju cijelom narodu.“, istaknuo je Leon Kebe iz WWF-a te dodao kako se zakon koji je na snazi mora provesti, a krivci kazniti.

krivolov-risa-BiH 3

Europska populacija risa je kritičnu točku dosegla krajem 50-tih godina prošlog stoljeća, kada je pala na svega 700 jedinki. Od tada brojne organizacije i institucije koje se bave zaštitom divljih životinja ulažu velike napore da bi se broj jedinki povećao. Iako se u posljednjih 50-60 godina broj jedinki povećao na oko 8000, to i dalje nije dovoljno za stabilnu i zdravu populaciju. Zbog krivolova, fragmentacije staništa i smanjene genske raznolikosti brojnost mu se smanjuje. Svaka jedinka je od izuzetne je vrijednosti.

Ne postoje precizni podaci o broju jedinki jedinki risa u Bosni i Hercegovini, smatra se da ih je na području Dinarida (Slovenija, Hrvatska, BiH) obitava manje od 130 (neki smatraju manje od 100).

divlja-macka 3

Usporedba divlja mačka – ris

Divlja mačka je slična domaćoj mački, ali krupnija i snažnije građena. Krzno je tamnosive boje s prugama sa svijetlijim trbuhom i područjem ispod brade. Tijelo je dugačko 80 do 90 cm, visoko 35 do 45 cm. Teži do 10 kg.

Risu je osnovna boja svjetlosmeđa s neujednačenim crnim pjegama. Risovo tijelo je dugačko 95 do 155 cm, u križima je visok 60 do 75 cm (viši nego u grebenu) a težak je 18 do 30 kg.

Lovac.info
Zadnja izmjena Nedjelja, 02 Veljača 2014 11:36