LU Kobac Ražanac: nakon hajke na predatore slijede akcije čišćenja, oranja i sadnja

Napisao/la  Nedjelja, 23 Veljača 2014 00:05

Razanac lovciRažanačka LU Kobac, koja u dvije jedinice Sjever i Jug okuplja ukupno 122 lovca, povela je hajku na predatore - lisice, čagljeve, divlje mačke i ostalu divljač. Hajka je organizirana u okviru programa na suzbijanju i širenju bjesnoće te odstrjelu predatora koji, uz zaštićenog vuka, predstavljaju sve veću opasnost za ovdašnje brojne stočare i njihova stada ovaca i janjaca. Nakon jutarnje prozivke na Škulića glavici, 42 lovca sekcije Sjever krenulo je u akciju. Po teško pristupačnom i krševitom terenu češljao se teren i odstrijelilo se dvije lisice. Lovci Južne sekcije, njih 49, nisu imali lovačke sreće iako su i psi i puške bili aktivni.

Razanac lovci-2014

Ražanačka Lovačka udruga »Kobac«, koja u dvije jedinice Sjever i Jug okuplja ukupno 122 lovca, povela je hajku na predatore - lisice, čagljeve, divlje mačke i ostalu divljač. Hajka je organizirana u okviru programa na suzbijanju i širenju bjesnoće te odstrjelu predatora.

Nakon jutarnje prozivke na Škulića glavici, 42 lovca sekcije Sjever krenulo je u akciju. Po teško pristupačnom i krševitom terenu češljao se teren i odstrijelilo se dvije lisice. Lovci Južne sekcije, njih 49, nisu imali lovačke sreće iako su i psi i puške bili aktivni. Odstrijeljene lisice bit će u skladu sa zakonom transportirane na pregled u zadarsku Veterinarsku stanicu, a potom na Veterinarski institut u Splitu radi provjere njihovog zdravstvenog stanja, kaže nam predsjednik »Kopca« Nikola Miletić, te pojašnjava kako će naredne nedjelje biti nova hajka.

„Hajke su naša tradicionalna aktivnost u ovo zimsko doba. U planu nam je provesti sedam hajki, od toga pet u kojima su obvezatni sudjelovati svi naši lovci. Osim hajki planom rada obuhvatili smo i oranje i zasijavanje djeteline, zobi i još nekih žitarica koje će nam poslužiti za prehranu divljači. Također ćemo poraditi na daljnjoj izgradnji lovačkog doma te obnovi prihvatilišta divljači, u kojem uzgajamo, dohranjujemo i puštamo u lovišta fazanske piliće i zečeve. Ove godine u okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite prirode, u suradnji s općinom Ražanac, u lovištima ćemo organizirati nekoliko ekoloških akcija čišćenja, jer su naša lovišta puna nekontroliranih i divljih odlagališta“, kaže predsjednik Miletić.


Problem ovog kraja su i vukovi. Lovci ove udruge, kao i njihovi kolege iz susjednih društava, žale što ne mogu pomoći poljoprivrednicima, koji od njih često traže pomoć zbog napada vukova na stada ovaca i janjaca. Poljoprivrednici nisu svjesni da je vuk zakonom zaštićen i da su lovci tu bespomoćni.

„Vrijeme je da se i po ovom pitanju konačno nešto najozbiljnije učini i umjesto da bilježimo pokolje i raspravljamo o njima, morat ćemo svi skupa sjesti za zajednički stol i konačno donijeti za sve prihvatljivo rješenje.“, zaključuje predsjednik Kopca Nikola Miletić.

 Zadarski list, B. B., 18.02.
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 16:58