Naleti vozila na divljač

Napisao/la  Nedjelja, 23 Ožujak 2014 00:13

nalet-vozila-divljacPosljednjih dana na cestama u Primorju i Gorskom kotaru zabilježeno je nekoliko prometnih nesreća u kojem su vozila naletjela na divljač. Srne su istrčavale u Kupjaku, Zalesini i Stubici na području Vrbovskog, te na Jadranskoj magistrali iznad Jadranova. Tri su srne uginule a jedna je ozlijeđena i nju su preuzeli lovci. Šteta na automobilima procjenjuje se na najmanje 18 tisuća kuna. 18. ožujka oko 22,10 sati na cestu u Šapjanama iz šume istrčao vepar koji se nakon udara u osobno vozilo udaljio, a u Permnima je istrčala srna koja je uginula nakon sudara. Sveukupna šteta je oko deset tisuća kuna.

avoiding-deer-car-accidents

Posljednjih dana na cestama u Primorju i Gorskom kotaru zabilježeno je nekoliko prometnih nesreća u kojem su vozila naletjela na divljač.

Srne su istrčavale u Kupjaku, Zalesini i Stubici na području Vrbovskog, te na Jadranskoj magistrali iznad Jadranova. Tri su srne uginule a jedna je ozlijeđena i nju su preuzeli lovci. Šteta na automobilima procjenjuje se na najmanje 18 tisuća kuna.

18. ožujka oko 22,10 sati na cestu u Šapjanama iz šume istrčao vepar koji se nakon udara u osobno vozilo udaljio, a u Permnima je istrčala srna koja je uginula nakon sudara. Sveukupna šteta je oko deset tisuća kuna.


 

Da podsjetimo, odgovornost za nastalu štetu kod naleta vozila na divljač snosi vozač ukoliko nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti. Zakon smatra kako u tim slučajevima vozač ne stigne pravovremeno reagirati i izbjeći životinju. Osim troškova počinjene materijalne štete i plaćanja kazne za izazivanje prometne nesreće, vozaču u tom slučaju slijedi i naknada štete nadređenom lovačkom društvu koji usmrćenu životinju mora adekvatno zbrinuti.

No, ukoliko se mjerenjem tragova kočenja utvrdi da se vozač kretao prema propisima, za nesreću je odgovoran lovoovlaštenik lovišta u kojem je šteta nastala ili pak nadležna služba za održavanje prometnica ukoliko na toj dionici nisu postavili prometni znak opasnosti od naleta na divljač. Prema procjenama u Hrvatskoj se godišnje počini više od 20 milijuna kuna štete od naleta na životinje.

Večernji, 17.03., Primorska policija, 20.03.