LD Zec Poreč - 270 lovaca na čekanju zbog pravnih zavrzlama i smicalica

Napisao/la  Srijeda, 23 Srpanj 2014 00:18

Nino Ritoša iz Poreča, predsjednik Lovačkog društva „Zec", odlučio je upoznati javnost s primjerom nefunkcioniranja pravne države, u kojoj se umreženi pojednici bez posljedica postavljaju iznad zakona i pravomoćnih sudskih odluka, dok je 270 porečkih lovaca onemogućeno u redovnim aktivnostima.

Nino Ritoša iz Poreča, predsjednik Lovačkog društva „Zec", odlučio je upoznati javnost s primjerom nefunkcioniranja pravne države, u kojoj se umreženi pojednici bez posljedica postavljaju iznad zakona i pravomoćnih sudskih odluka, dok je 270 porečkih lovaca onemogućeno u redovnim aktivnostima.

- Na funkciju predsjednika LD „Zec" Poreč izabran sam 2002. godine, a po isteku mandata 2006. ponovo sam izabran na istu funkciju na sljedeće 4 godine. Međutim, grupa članova Društva saziva tzv. Skupštinu Društva (puč) 2008. godine, gdje podnose zahtjev Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, koji prihvaća njihov zahtjev i rješenje za zastupanje izdaje novoizabranom predsjedniku Antonu Struji. On je na sličan način nakon 7 mjeseci smijenjen te je za novog predsjednika biran Lenjin Rakovac.

Dostavljam žalbu drugostupanjskom tijelu - Ministarstvu uprave Republike Hrvatske. Ministarstvo uprave osvaja žalbu u cijelosti i vraća predmet županijskoj upravi na konačno rješavanje. Međutim, odgovorna djelatnica uprave rješenje ponovo izdaje Antonu Struji. Na to rješenje ponovo ulažem žalbu te Ministarstvo uprave donosi pravomoćno rješenje u moju korist  5. svibnja 2011.

Po primitku navedenog rješenja ustanovljava se da su LD „Zec" Poreč godinu dana zastupala istovremeno obojica: Anton Struja i Lenjin Rakovac. Rakovac po primitku rješenja o razrješenju ne želi izvršiti primopredaju Društva meni, nego Uredu državne uprave u Puli šalje zahtjev da mu izda privremeno rješenje te istovremeno putem odvjetnika koji zastupa Društvo dostavlja ključeve, pečate, bilancu i drugu dokumentaciju Društva s namjerom da mi primopredaju izvrši Ured državne uprave Pula. Dotična u Uredu zaprima navedene stvari pa ih 30 dana nakon primitka vraća odvjetničkom uredu koji zastupa Društvo. Tada Lenjin Rakovac kao fizička osoba te iste stvari dostavlja na čuvanje predsjedniku Lovačkog saveza Istarske županije, koji mi ih, na moj pismeni zahtjev, odbija predati. Postavljam pitanje - po osnovi kojeg ovlaštenja?

Zbog opisanog ponašanja pojedinaca, Društvo je blokirano oko 3 mjeseca, te o nastaloj situaciji pisanim putem upoznajem Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za lovstvo, Inspekciju za lovstvo i Lovački savez RH, od kojih ne dobivan nikakav odgovor. U razdoblju blokade Društva, predsjednik županijskog Lovačkog saveza uzima si za pravo te organizira sastanak članova LD „Zec" 15. rujna 2011. u Obrtničkom domu Poreč. Članove izvješćuje da je dobio naputak Ministarstva uprave kako riješiti nastalu situaciju, a sve s namjerom da se meni ne izvrši primopredaja, bez obzira na pravomoćno rješenje izdano od strane Ministarstva. Pitam s kojim se ovlastima spomenuti gospodin postavlja iznad zakona RH.

Nakon toga isti sazivaju tzv. Skup lovaca Društva 30. rujna 2011. ne poštujući Statut i Poslovnik o radu Skupštine Društva, kršeći Zakon o udrugama. Potom prijavljuju skup Uredu državne uprave Pula, koja u roku od 14 dana izdaje rješenje za zastupanje Društva ponovno Lenjinu Rakovcu, koji se uopće nije smio pojaviti u ovom slučaju, Naime, nije smjelo doći do nikakvih promjena osoba ovlaštenih za zastupanje LD „Zec" dok je predmet u postupku.

Ulažem žalbu istom ministarstvu koje potvrđuje Rješenje prvog stupnja i moju žalbu odbacuje iako je to isto ministarstvo 5. svibnja 2011. donijelo pravomoćno rješenje u moju korist, jer su sve radnje mojih protivnika u postupku protivne Statutu i ostalim aktima Društva. Slučaj i situacija su isti, a Ministarstvo samo sebi presuđuje!? Naravno, podnosim tužbu Upravnom sudu koji 2. prosinca 2013. godine donosi presudu kojom sve odluke donijete na tzv. Skupu lovaca proglašava ništavnima, poništava rješenje o imenovanju Lenjina Rakovca i vraća upis osobe za zastupanje Društva u prvotno stanje, što nalaže da se mene uvede u registar osoba za zastupanje LD „Zec" Poreč. To je i učinjeno, jer je, posebno naglašavam, presuda izvršna, odnosno žalba ne odgađa izvršenje.

Danas je prošlo 6 mjeseci od primitka presude, Društvo je blokirano jer u dva navrata razriješeni Lenjin Rakovac ne želi predati Društvo. Članovi Društva, njih 270, sve su ovo vrijeme onemogućeni u bavljenju lovom i ostalim aktivnostima, ne ispunjavaju se obaveze Društva, nitko ne vodi brigu o divljači, koja je državno dobro dano na korištenje i gospodarenje LD „Zec".

S ovom su situacijom upoznate institucije RH, od Vlade i nadležnog ministarstva do Lovačkog saveza RH, predsjednika i ostalih. Postavlja se pitanje koja institucija u državi ima nadležnost provedbe izvršne presude suda u djelo te funkcionira li uistinu pravna država.

S obzirom na to da sam rođeni optimist, s vjerom u istinu i pravdu očekujem da će se ovaj do sada neviđen, ali nažalost stvaran slučaj uskoro pozitivno riješiti na zajedničko zadovoljstvo sviju. Stoga još jednom pozivam sve odgovorne da daju svoj maksimalni doprinos i požure s rješavanjem nastale situacije, kako bi Društvo moglo nastaviti sa svojom normalnom aktivnošću, navodi Nino Ritoša, predsjednik Lovačkog društva „Zec" Poreč.

iPress, 17.07.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 21 Srpanj 2014 17:25