Uporni lovci drastično smanjili broj divljih svinja na Krku

Napisao/la  Subota, 06 Rujan 2014 00:10

Iako se broj organiziranih izlazaka u lov u protekloj lovnoj godini zadržao na istoj razini kao i prethodnih sezona, a broj aktivnih otočnih lovaca zadržan na razini prethodnih godina, broj izlovljenih jedinki divljih svinja dramatično je opao. U 2011. godini odstrijeljeno čak 1.210 divljih svinja, 2012. godine broj odstrijela smanjio se na gotovo 800 jedinki, da bi se 2013. broj izlovljenih divljih svinja smanjio na svega 369 jedinki. U dosadašanjem dijelu ove godine odstrijeljeno je pak svega stotinjak divljih svinja.

Unatoč tome što se broj organiziranih izlazaka u lov u protekloj lovnoj godini zadržao na istoj razini kao i prethodnih sezona, kao i činjenici da je broj aktivnih otočnih lovaca zadržan na razini koja je bilježena i prethodnih godina, broj izlovljenih jedinki divljih svinja dramatično je opao što nam govori kako su problemi koje je na Krku stvarala ta alohtona divljač, ako ne već riješeni, onda barem stavljeni pod kontrolu.

Zaključak je to koji je nakon nedavne godišnje izborne skupštine iznijelo vodstvo otočnog Lovačkog društva Orebica, njen novi-stari predsjednik Ivan Bolonić i tajnik Aleksandar Guttman. Da spomenuta tvrdnja nije tek proizvoljna konstatacija čelništva društva zaduženog za skrb o lovištima otoka Krka, već na egzaktnim brojkama utemeljeni podatak, otočni su nam lovci »dokazali« službenim izvješćem o radu i djelovanju članstva LD-a Orebica iz kojeg proizlazi kako je broj ulovljenih divljih svinja u proteklim mjesecima na višestruko manjoj razini u odnosu na brojke na koje su se otočni ljubitelji lova već nekako čak bili i naučili.

 – O čemu govorimo, najbolje potvrđuju službene brojke iz naših godišnjih izvješća iz kojih će svatko zainteresiran lako iščitati podatak kako je još 2011. godine na području otoka Krka odstrijeljeno čak 1.210 divljih svinja. 2012. godine broj odstrijela smanjio se na gotovo 800 jedinki, da bi se 2013. broj izlovljenih divljih svinja smanjio na svega 369 jedinki. U dosadašanjem dijelu ove godine odstrijeljeno je pak svega stotinjak divljih svinja, naglašava Bolonić uvjeren kako spomenuti podaci najbolje i najzornije potvrđuju njegovu konstataciju kako ustrajna i predana zauzimanja otočnih lovaca na planu obuzdavanja populacije te alohtone vrste divljači napokon daju opipljive i mjerljive rezultate te kako je situacija na tom planu danas daleko bolja no što je još nedavno bila. Da je na Boduliji u tom smislu, najvećim dijelom zahvaljujući djelovanju naših lovaca, stanje daleko bolje i mirnije no što je pred samo koju godinu bilo potvrđuje i činjenica da se broj prijavljenih šteta sveo na minimum te da posljednjih mjeseci gotovo da više i ne bilježimo istupe lokalnih ovčara i poljoprivrednika koji su proteklih godina često upozoravali na štete, natavlja Bolonić.

Značajno smanjenje ulova ni na koji se način ne može povezati s reduciranjem aktivnosti naših lovaca, dodao je Guttman naglasivši kako otočni lovci i dalje svakodnevno love na svim lokalitetima na kojima su proteklih godina izlovljavali spomenute količine od brojnih otočana omražene »gostujuće« divljači.

S tim su podacima upoznata sva nadležna županijska kao i tijela svih krčkih jedinica lokalne samouprave čiji čelnici, uz to, znaju i za podatak kako na Krku posljednjih mjeseci više nema prijava šteta, ali ni dosad često prisutnih prozivanja kakvima su u bližoj prošlosti bili skloni predstavnici nekih otočnih udruga, zaključuje trenutačnim stanjem stvari i više no zadovoljni Bolonić dodajući kako sve to po njegovom, ali i stajalištu odgovornih predstvnika LD-a »Orebica« govori kako su otočni lovci toj problematici sve vrijeme pristupali ozbiljno i iskreno.

Čak su nas i predstavnici Općine Vrbnik, koji su dosad bili naši možda čak i najžešći kritičari, na posljednjoj skupštini pohvalili konstatirajući i prepoznajući sad već svima vidljive pomake nabolje, nastavlja predsjednik otočnog lovnog društva kojemu je, voljom članova LD-a »Orebica« Krk, nedavno za još četiri godine produljen predsjednički mandat.

Za svaki pomak u prirodi, tako i ovaj na planu smanjenja broja divljih svinja, potrebno je vrijeme, ustvrđuju naši sugovornici dodajući kako se osjetniji pomaci na planu kontroliranja broja divljih svinja niti na otoku Krku nisu mogli dogoditi preko noći. – Od prvog smo dana tvrdili da mi to možemo te da znamo kako postići smanjenje broja divljih svinja na otoku Krku, naglasio je Bolonić dodavši kako je za ostvarenje njihovih htijenja i nastojanja ipak moralo proći »neko vrijeme«.

Naravno, sve ove podatke valja uzeti s oprezom i stanovitom rezervom jer je u prirodi sve moguće i nitko ozbiljan ne može isključiti mogućnost da u skorijem vremenu, zbog nekih sad teško predvidivih okolnosti, stvari krenu i suprotnim tijekom, ali da ćemo nastaviti djelovati tako kao što smo to dosad činili, u to ne treba sumnjati, završio je Bolonić napomenuvši kako su otočni lovci u saznanju kako je u području crikveničkog i vinodolskog zaleđa u posljednje vrijeme zamjetan porast broja divljih svinja. Zbog toga ne treba isključiti mogućnost njihovog novog »pritiska« i prema otoku zbog čega će, zaključili su Bolonić i Guttman, budnost bodulskih lovaca ostati na najvišoj mogućoj razini.

Novi list, M.T., 04.09.
Zadnja izmjena Utorak, 09 Rujan 2014 00:41