Hercegovina: krivolovci su istrijebljivači divljih životinja

Napisao/la  Subota, 13 Rujan 2014 00:42

Krivolov je na području Mostara uzeo maha. Divlje životinje se ubijaju bez kontrole, a zaštićene vrste se istrebljuju što dovodi do poremećaja prirodnog lanca životinjskog svijeta na području Hercegovine, upozorili su iz lovačkog društva ‘Velež’. Lovočuvari su na straži 24 sata i to je jedina prevencija u borbi protiv krivolova.

Krivolov je na području Mostara uzeo maha. Divlje životinje se ubijaju bez kontrole, a zaštićene vrste se istrebljuju što dovodi do poremećaja prirodnog lanca životinjskog svijeta na području Hercegovine, upozorili su iz lovačkog društva ‘Velež’.

Lovočuvari su na straži 24 sata i to je jedina prevencija u borbi protiv krivolova. Ipak, broj krivolovaca znatno premašuje broj lovočuvara pa se problemu ne nazire kraj.

Hamo Husnić, predsjednik lovačkog društva ‘Velež’, tvrdi da je problem i teži nego što izgleda jer krivolovci ubijaju nasumično i nesmotreno, bez ikakvog predznanja o pravilima lova. ‘Kazne za krivolov iznose od 700 do 800 maraka (od 2700 do 3100 kn), ali je zbog teže pristupačnih područja i nedovoljnog kadra teško i doći do onih koji love ilegalno, kaže Hamo.

Kao veliki problem također se pojavljuje i veliki broj needuciranih lovaca, bez položenog lovačkog ispita. Samim time, nemaju dovoljno saznanja o kalendaru lova, kada se smije i koja životinja loviti te na koji način. ”Događalo se da neuki kakvi jesu, barataju oružjem, te se međusobno ozlijede”, kaže Husnić. Pristupiti lovačkom društvu, objašnjava Husnić, može se jedino kada odradite godinu dana kao pripravnik,a zatim položite lovački ispit.

Krivolovci su pohlepni i neuki. Ne može se ubijati ženka, onda se ne možete nadati podmlatku dogodine”, kaže Husnić i objašnjava kako je to redovita pojava, koja nažalost može dovesti i do postupnog istrjebljenja određenih vrsta.

”Tijekom godine zna se točno kada i koja životinja se smije loviti te koliko njih vam je dopušteno uloviti”, kaže Husnić i naglašava kako krivolovci ne poznajući materiju, ubijaju i po pola krda. Osim krivolovaca, veliki problem je i nezakonita sječa stabala jer, kako navode iz društva, ugrožava se prirodno stanište tih životinja i one u potrazi za boljim napuštaju ova područja.

No, priznaju iz društva, iako su zakonom zaštićeni, vukovi stvaraju veliki problem. S obzirom da iz lovačkog društva ”Velež” najviše love zečeve i lisice, priznaju kako vukovi ”odrade posao” često prije njih, a spuštaju se i u naselja. ”Njih ne smijemo ubijati. Trebali bismo poslati zahtjev županijskom ministarstvu ili čekati da mještani dignu hajku, ali ono što je zakonom zaštićeno ne smije se ni u kojem slučaju ubiti”, kaže Husnić.

Dnevni list.ba
Zadnja izmjena Srijeda, 10 Rujan 2014 16:21