LS Varaždinske županije proslavio blagdan sv. Huberta u Ljubešćici

Napisao/la  Subota, 08 Studeni 2014 09:11

LS Varaždinske županije centralnu proslavu blagdana Sv. Huberta, zaštitnika lovaca održao je u ponedjeljak u Ljubešćici. Nakon sv. mise u župnoj crkvi, druženje lovaca i njihovih uzvanika je nastavljeno u lovačkom domu LD „Vepar“.

LS Varaždinske županije centralnu proslavu blagdana Sv. Huberta, zaštitnika lovaca održao je u ponedjeljak u Ljubešćici.

Na spomendan sv. Huberta koji se slavi kao nebeski zaštitnik lovaca u ponedjeljak 3. studenoga velečasni Stjepan Makar predvodio je svetu misu u crkvi Majke Božje Snježne. Misi su nazočili čelnici LS Varaždinske županije i predstavnici brojnih lovačkih društva. LD Vepar iz Ljubeščice koje ima 55 članova, prvi put je bilo domaćin centralne proslave blagdana sv. Huberta.

- Svojim gostima i uzvanicima pripremili smo zakusku na mjestu okupljanja kod etno kuće u Ljubešćici odakle kreće mimohod do župne crkve. Nakon sv. mise za sve preminule lovce druženje će biti nastavljeno svečanom večerom u našem lovačkom domu Budinec – rekao je Štriga, predsjednik Društva.

Inače, Lovački savez Varaždinske županije kojim predsjeda Ivan Kutnjak trenutno okuplja 39 Lovačkih društava i udruga, te četiri tvrtke koje se bave lovnim turizmom.

- Na području Varaždinske županije imamo oko 1.600 registriranih lovaca, što nije mala brojka s obzirom na davanja koja imaju. Naime, članarine su u visini jedne mjesečne plaće. Naši lovci su sve stariji i raduje nas činjenica da se ipak sve veći broj mladih uključuje u rad društva i udruga – naglasio je Kutnjak.

Nažalost, u javnosti i društvu u cjelini još uvijek je prisutno nerazumijevanje lovstva koje se suočava sa sve većim zahtjevima u pogledu financiranja.

- Često se zaboravlja da je prisutnost divljači u lovištima, njezina brojnost i zdravstveno stanje opće dobro Republike Hrvatske. Upravo o tome i ekologiji najviše brinu naši lovci s položenim ispitima i pripravnici – naglasio je predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije koji svake godine obrazuje najmanje dvije grupe novih lovaca.

Srećom, Varaždinska županija i pojedine lokalne samouprave, poput Općine Ljubešćica, prepoznale su značaj lovstva te podržavaju rad Lovačkih udruga i društava na svojem području.

eVaraždin, 04.11.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 08 Prosinac 2014 02:14