SLAVONSKA LOVAČKA DRUŠTVA SVE OPTEREĆENIJA ZBOG VISOKIH ŠTETA

Napisao/la  Subota, 02 Travanj 2016 17:29

Ljudi misle da su lovci bogati, no oni su osiromašeni i gotovo na prosjačkom štapu

Unazad nekoliko godina lovačkim društvima širom Slavonije mnogo problema stvaraju naknade šteta kako na poljoprivrednim površinama, tako i na vozilima zbog naleta divljači. Opći je dojam da im pravosuđe, ne samo da nije naklonjeno, donosi presude zbog općeg uvjerenja da su lovci i njihova društva bogati i da imaju novca, no stvarna situacija je potpuno drugačija. Zbog svega toga ima društava koja su praktički bankrotirala ili su na prosjačkom štapu pa je upitno redovito uplaćivanje ugovorenih lovozakupnina. Tako je upitan i opstanak nekih lovačkih udruga jer im prijeti opasnost od gašenja što dakako može dovesti i do odgovornosti njihovih čelnika.

-Često se uz prometnicu ne kosi trava što uzrokuje da se tu zadržava divlčjač pa iznenada istrči na cestu, a u takvim slučajevima bi trebala biti odgovorna tvrtka koja održava tu cestu- ističe Ivan Rajković, dopredsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije i predsjednik Lovačkog društva „Petnja“ iz Sibinja. Slučaj da je tvrtka proglašena odgovornom za štetu zabilježen u lovištu LD „Graničar“ , također u Brodsko-posavskoj županiji, no takvih je primjera još uvijek pramalo jer se sve prebacuje na leđa lovačkih udruga.

Njegov pak kolega Marinko Martinović(LD“Dilj“ Podcrkavlje) ističe da je često problem i razgraničenje lovišta pa su zabilježeni slučajevi da se divljač u slučaju naleta na motorno vozilo istog trenutka prenese iz jednog lovišta u susjedno kako bi njegovi zakupnici bili odgovorni!

-Nije mi jasno zbog čega lovačko društvo ne podnese tužbu protiv vozača jer je u velikom broju naleta on odgovoran, a to često može potvrditi i policijski zapisnik nakon očevida kojega se može koristiti u ovakvim sporovima- kaže Martinović.

Lovačka društva se smatraju višestruko oštećenima. Pokušali su štete rješavati pokrićem kroz police osiguranja i u suradnji s policijom, no one su iz godinu u godinu sve veće pa im otkazuju osiguravajuća društva. Lovci stoga rješenje vide da, ovisno o odgovornosti, dio šteta nadoknađuju sudionici u prometu.

-Promijenili smo tri osiguravajuće tvrtke jer ne možemo pokrivati štete od naleta vozila na divljač uz državne prometnice koje prolaze zajedničkim lovištem kojim gospodarimo, te štete na usjevima- kazao nam je Marijan Đaković, predsjednik LD „Kuna“ iz Batrine u novogradiškoj Posavini.

Ekstreman primjer tog problema je LD „Jelen“ iz Lipika u Požeško-slavonskoj županiji, koje je samo u jednoj godini platilo za štete 300 tisuća kuna zbog šteta koje je pričinila divljač u lovištu površine 11 tisuća hektara! Prošle godine taj iznos je bio 200 tisuća što su sami sanirali pri čemu se polovina tog iznosa odnosi na štete u prometu, a ostatak na obradivim poljoprivrednim parcelama.

-Nas zakonodavac obavezuje da se osiguramo, a to nisu obavezni učiniti vlasnici zemljišnih površina smještenih u susjedstvu našeg lovišta – naglašava Aleksandar Terer, predsjednik „Jelena“ dodajući da im je jedna osiguravajuća tvrtka otkazala policu, te da su sada našli rješenje sa drugim osiguravateljem. On čak ide u krajnost tvrdeći na jednom skupu da su njihove godišnje štete veće od cjelokupnog proračuna Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije za jednu godinu!

Sličnih primjera ima i u ostalim slavonskim županijama pogotovo u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj kroz koje prolaze magistralni cestovni i željeznički koridori pa je nesretnih susreta sa divljači izuzetno mnogo, gotovo su svakodnevna pojava.

Svi su svjesni da to ne može ići u nedogled unatoč činjenici da naša država ima više od 30 osiguravajućih društava. Ona nisu previše blagonaklona prema lovstvu i udrugama što najbolje pokazuje podatak da samo jedna tvrtka ima dodatak za štete od divljači koja se može uplatiti na policiji obaveznog osiguranja vozila prilikom njihove registracije. Ostali taj rizik ne žele preuzimati jer su rizici preveliki, a police im donose gubitke.

Izvor: Jelenko Topić, pozega.eu
Zadnja izmjena Nedjelja, 03 Travanj 2016 15:14