ODJECI ZABRANE LOVA NA PERNATU DIVLJAČ U SLAVONSKIM LOVIŠTIMA

Napisao  Četvrtak, 26 Siječanj 2017 09:05

Lovci otkazuju lovove na fazane zbog ptičje gripe!

Lovci na području Slavonije i Baranje nisu oduševljeni zabranom lova na pernatu divljač, no svjesni su da bez toga nema sigurne zaštite od zaraznih bolesti.

Ipak ne očekuju da će ovdašnja društva imati znatnije štete jer praktički nemaju organiziranih lovova i dolazaka stranih lovaca ljubitelja pernate divljači.

-Nekada su u Požešku kotlinu dolazili talijanski lovci ponajprije zbog lova na fazansku divčljač, prepelice i divlje patke.


No toga nema unazad nekoliko desetljeća- kazao nam je Boris Janić, tajnik Lovačkog društva „Jelen“ iz Požege, inače dobar poznavatelj prilika u lovstvu Požeško-slavonske županije.

Takvih je lovova ranije bilo u ravničarskom dijelu kao napr. u okolini općinskog središta Jakšić.

-Imali smo dogovoren gostinjski lov na fazane, no otkazali smo ga nakon ove odluke nadležnog ministarstva- ističe Tomislav Pečur, predsjednik LD „Seljak“ iz Jakšića.

 

Komercijalnih lovova na pernatu divljač nema dogovorenih ni u susjednoj Brodsko-posavskoj županiji, a slična je situacija u ostalim dijelovima regije.

-U našim ravničarskim lovištima imamo dosta fazanske divljači, no ne dolaze lovci u turistički lov, a upitno je dosljedno provođenje lovno-gospodarskih osnova u našim društvima zbog ove zabrane izlova- rekao nam je Mario Vuković, lovnik LD „Fazan“ iz Svinjarevaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

 

Izvor: pozega.eu
Zadnja izmjena Srijeda, 25 Siječanj 2017 11:12