Održan je sastanak u vezi spornih pitanja oko donošenja novog zakona o oružju

Napisao  Četvrtak, 02 Veljača 2017 09:44

Dana 31.siječnja 2017. u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, održan je sastanak u vezi spornih pitanja oko donošenja novog zakona o oružju..

Sastanku su, na poziv MUP-a RH, prisustvovali predstavnici Koordinacije udruga koje se bave streljaštvom (Hrvatski streljački savez, Hrvatski savez za praktično streljaštvo, Hrvatski savez za akciono streljaštvo te Hrvatski lovački savez), a koji su u postupku donošenja novog zakona o oružju iznijeli svoje primjedbe i prijedloge.

U siječnju ove godine, u Hrvatskom saboru proveden je postupak čitanja prvog prijedloga Zakona o nabavi i registraciji oružja građana i prijedloga Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Prijedlozi navedenih zakona NISU prošli prvo čitanje, te su vraćeni predlagatelju, MUP-u RH, na doradu, kako bi se što bolje uredila pitanja koja reguliraju navedeni zakoni.

novog zakona o oružju

Važno je istaći da je dobar dio primjedaba i prijedloga Koordinacije svih streljačkih saveza koji djeluju u Hrvatskoj i Lovačkog saveza uvažen, te ovaj prijedlog zakona ima bolja rješenja od postojećeg zakona, no, nažalost, neki prijedlozi oba zakona opet su nedorečeni, dvosmisleni i neprovedivi u praksi.

Nisu u obzir uzete činjenice koje su predočene u zajedničkim prijedlozima, a koje bi, da su uvažene, doprinijele modernom, europskom zakonu. Upravo zbog toga, prijedlozi tih zakona i nisu prošli u Hrvatskom saboru.

Najviše primjedbi iznesenih od strane saborskih zastupnika u proceduri prvog čitanja prijedloga zakona prvenstveno se odnosilo na postupke utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za posjedovanje oružja, postupke utvrđivanja ostalih uvjeta za posjedovanje oružja, korištenje oružja na civilnim strelištima i drugim mjestima određenim za vježbe gađanja, pa se o tim temama dodatno raspravljalo na jučerašnjem sastanku.

novog zakona o oružju2

Koordinacija udruga ponovila je svoje stavove oko navedenih pitanja, dodatno ukazala na činjenicu da zakoni, kakvi su bili upućeni na prvo čitanje, nisu sukladni direktivama EU, te da pokušaj smanjivanja prava vlasnika i korisnika vatrenog oružja, te uvođenja restrikcija (zabrana poluautomatskog oružja za građane) NIJE prošao ni u EU parlamentu, već je odbačen, zahvaljujući i peticiji koja je potpisivana u proteklih godinu dana a kojom su strijelci, lovci, kolekcionari i ljubitelji vatrenog oružja pokazali da itekako mogu i znaju braniti i zaštititi svoja prava.

novog zakona o oružju3

Primjedbe i prijedlozi su pažljivo saslušani od strane predstavnika MUP-a, bit će razmotreni, a po potrebi, održat će se novi sastanak.

Važno je napomenuti da će Koordinacija biti uključena i u izradu pravilnika, koji se donose nakon usvajanja zakona, a koji detaljno reguliraju civilna strelišta i mjesta za vježbe gađanja. Sadašnji pravilnici su zastarjeli, ne uvažavaju nastanak novih streljačkih športova i disciplina te koče i sprječavaju razvoj streljaštva.

Nema nikakvog razloga da Hrvatska, kao zemlja članica Europske unije, nema moderne zakone i pravilnike koji se odnose na kolekcionarstvo, lov i streljaštvo, pogotovo stoga što ima kvalitetne i stručne ljude, vrsne znalce navedene materije, koji su dokazali da znaju i mogu stručno i kvalitetno doći do rješenja.

br._7._17_priopćenje_sa_sastanka_u_MUP_31.1.2017.pdf

Zadnja izmjena Četvrtak, 02 Veljača 2017 10:09