Visoki zasjed ili visoka čeka

Napisao  Subota, 25 Ožujak 2017 11:30

U dobro uređenom lovištu osim lovno-gospodarskih objekata (solišta, spremišta za hranu, hranilišta, pojilišta-kaljužišta, uskočnice, hvataljke i dr.), potrebno je izgraditi i lovno-tehničke objekte (visoki ili niski zasjedi-čeke, prijenosne čeke, prijelazi preko ograde, lovački domovi ili kuće i dr.) koje moraju biti obrojčane rednim brojem i ucrtane u kartu lovišta lovnokartografskim znakom. 

Planiranje izgradnje čeka ovisi o ekonomskim i biološkim uvjetima lovišta te o brojnom stanju divljači krupnog /visokog/ lova radi čega se iste i izgrađuju. Čeke služe isključivo za lov-osmatrenje-odstrjel krupne divljači /ako je samo osmatračnica sa iste se ne bi smjelo loviti-odstreljivati/.

-što se tiče određivanja mjesta-lokacije izgradnje visokog zasjeda-čeke taj posao treba prepustiti lovnom stručnjaku u dogovoru s lovoovlaštenikom.

-u svakoj lovnogospodarskoj osnovi lovišta lovnogospodarski i lovnotehnički objekti u lovištu predviđeni su Obrascem LGO-6 -Mjere uređivanja lovišta (izgradnja, održavanje po lovnim godinama, planirano i ostvareno, održavanje i odstupanje).

Ovako su lovci-grupa LD"SRNJAK" Vukmanić/LS Karlovačke županije/ izgradili jednu visoku čeku za jedan/1/ dan.

 

Dražen Matičić mag. ing. agr.
Foto izgradnja visokog zasjeda - čeke /po fazama/: Seid Salihović
Zadnja izmjena Petak, 24 Ožujak 2017 12:09