Tristo osamdesettisuća kuna lovcima za unapređenje lovstva

Napisao  Petak, 22 Prosinac 2017 11:28

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk već tradicionalno 19. prosinca 2017. godine, ugostio je 21 lovoovlaštenika na potpisivanju Ugovora o dodjeli ukupno 380 tisuća kuna iz županijskog proračuna za projekte razvoja i unapređenje lovstva.

-Moram sa zadovoljstvom istaknuti da smo prezadovoljni s postignutim rezultatima u lovstvu. Ove godine smo produljili na deset godina ugovoreo pravu lova na zajedničkim lovištima županije, a sami znate da se to ne bi niti moglo napraviti da vi ne gospodarite sa svojim lovištima savjesno i sredstva koja vam dodijelimo ne ulažete u svoja lovišta. Uvijek ističem važnost lova u zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači. Do kraja ove godine bit će izrađene i nove karte lovišta na digitalnim podlogama kojima će biti otklonjene sve nedorečenosti i nesuglasice oko granica zajedničkih lovišta i time možemo biti itekako zadovoljni – istaknuo je župan.

25446004 1775063852567878 4357542816314690536 n

Htjeli bismo vas potaknuti da još više iskoristite potencijal lovišta kojima gospodarite za nove projekte koji bi trebali doprinijeti razvoju i promidžbi lovstva, a isto tako i gospodarske i društvene djelatnosti, a o tome će vam više malo kasnije pročelnica Višnja Marasović – zaključio je župan.

Nazočne je potom pozdravio i predsjednik županijske Skupštine, a ujedno i predsjednik lovačkog saveza županije i predstavnik jednog od lovoovlaštenika Nedjeljko Dujić.

-Sama činjenica da smo bez problema produžili zakup lovišta na novih deset godina govori o dobroj suradnji sa županijom, ali i da mi isto tako savjesno gospodarimo sa tim lovištima. Kao član Izvršnog odbora HLS-a vjerujem da smo jedan od saveza koji ima najbolju suradnju sa županijom, a o tome najbolje govori i činjenica da je većina drugih županija preuzela naš model suradnje i sufinanciranja. Dujić se također osvrnuo na novi Zakon o lovstvu koji bi trebao biti usvojen u ožujku 2018. godine, kojim bi se riješila neka važna pitanja povezana sa statusom lovaca, otvorena još prije 20 godina. Na kraju je kolegama lovcima zaželio dobru kob u 2018. godini.

25396210 1775057622568501 1153690568418980246 n

Nakon potpisivanja Ugovora pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Višnja Marasović sa savjetnicom Radmilom Perić prezentirala je lovcima projekt poučne lovačke staze s područja Gorskog kotara „Lazica“. U ovom projektu se vidi dobar primjer suradnje lovačkih društava i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se jako dobro može primijeniti i na području Šibensko-kninske županije. Imamo jako lijepih lokacija na kojima bi se ovaj projekt lova, cikloturizma, gastrotirizma, mogao primijeniti, a na vama je da nam date prijedloge i ideje kako i što želite, naglasile su na kraju. Župan je zaključio, vi samo dajte projekte, a mi smo tu da ih financiramo.

 

Joško Erceg