Razgovor: Pero Gracalo neobični lovac i čovjek

Napisao  Utorak, 06 Ožujak 2018 09:33

Sve čeke gosp. Pere
Uz pomoć Pere Gracala iz Velike Gorice sagrađeno niz čeka u široj okolici

„Ako trebate stupove za čeku, samo se obratite gosp. Peri u „Elektri“. Na osnovi ove izreke, nastalo je na desetine lovačkih čeka u široj okolici Velike Gorice. Krivac za to je Pero Gracalo (74) iz Velike Gorice. Umirovljenik iz „Elektre“ i lovac skoro četiri i pol desetljeća. Prijatelji ga jednostavno zovu „gosp. Pero“ a poznat je od Slavonije do Dalmacije.

„Iz Staze kod Sunje u Veliku Goricu doselio sam se 1967. godine. Kao elektromonter započeo sam u „Elektri“ Sisak 1962. pa u HEP Elektra Zagreb, pogon Velika Gorica. Ondje sam ostao do umirovljenja 2006. god. Lovački ispit položio sam 1974. u LD „Srna“ Velika Gorica. Ondje sam bio lovnik dvanaest, a predsjednik osam godina. No, došao je Domovinski rat i obnova gdje sam kao zaposlenik „Elektre“ bio od Slavonije do Dalmacije, kazuje Pero Gracalo.

U „Srni“ je i dalje matični član, ali je i pridruženi član, usput i dopredsjednik LD „Šljuka“ Lekenik. Ponosno kazuje kako je član u svojoj rodnoj Stazi. LD „Staza“ iz Staze kod Sunje utemeljen je 1932. a jedan od osnivača je Juraj Marković, ujak Pere Gracala. Ondje je danas lovac Markovićev sin, kao i Josip Gracalo, Perin stariji brat od kojeg se „zarazio“ lovom.

„Dok sam radio u „Elektri“ imali smo pravo otkupiti po dvanaest otpisanih drvenih stupova. Nekim kolegama stupovi nisu trebali, pa sam ih otkupljivao za lovačka društva. To su bili stupovi od kestena, kasnije od jele visine osam do jedanest metara, idealni za lovačke čeke. Bili su dosta jeftini, ali sve je bilo legalno i lovci bi dobili račun, kazuje Pero Gracalo.

Nakon obnove gosp. Pero je odlazio u lov, u goste kod prijatelja od Slavonije do Like i Dalmacije. Danas najčešće odlazi u Lekenik. Osim stupova za čeke , u nove lovačke domove „pomogao“ je da se uvede ekektro priključak. Znaju to dobro lovačka društva u Turopolju. Neskriveno, gosp. Pero kazuje kako se nekad više družilo u lovu. Cilj je mu bilo pomoći čovjeku, bez obzira odakle je. Zbog zasluga u lovstvu od HLS-a ima lovačka odličja sva tri reda, te Spomenicu Domovinskog rata. Ima sobicu u kojoj čuva lovačke trofeje, mnoge zahvalnice. Zahvaljujući lovu dobrog je zdravlja. „Hvala Bogu da se nastavi“ ...

 

Zabilježio: Boris ĆAVAR
(Prilog: Fotografija Pere Gracalo u lovačkoj sobi, te u svečanoj odori u Lekeniku, snimio Boris Ćavar)