TRI GENERACIJE PERLIĆA SU LOVCI

Napisao/la  Petak, 14 Travanj 2023 14:57

"Samo je ova stara lička kuća starija i tvrđa od našeg djeda Mile."

Ličani lovstvo žive od djeda do unuka

"Samo je ova stara lička kuća starija i tvrđa od našeg djeda Mile." S ponosom Perlići u Jezeranama pokazuju kuću staru stotinu i dvije godine. Othranila je mnoge generacije, među kojima su i tri generacije, a četiri lovca u obitelji Perlić. Djed Mile Perlić ove godine ima osam desetljeća života, od toga šest desetljeća lovačkog staža. Njegov sin Tomislav Perlić još nema ni godina života koliko mu otac ima lovačkog staža. Zato su stigle i mlade lovačke snage. Lovkinja Paula Perlić je prije četiri godine dobila lovačku iskaznicu, a njen mlađi brat Mihovil prije osam. Kad mladi Mihovil na lovačkom skupu zasvira i zapjeva, odjekuje obližnja Kapela. Sestra mu Paula u Zagrebu je aktivna u promicanju lovstva.

Nedavno je na lovačkoj skupštini LD "Kapela " Jezerane Mili Perliću uručeno odličje HLS-a trećeg reda. Starina je davne 1963. u Brinju položio lovački ispit, a lovačkim stazama hoda i sa osam desetljeća života. Zadnjih godina ne propušta lovačke skupove.

Iako je radni staž proveo u Njemačkoj svaki slobodan trenutak je iskoristio za povratak u zavičaj te odlazak u lov. Lovačkih priča ne nedostaje niti susreta sa divljim zvijerima kao što su medvjedi, vukovi, risovi. Po struci krojač iskoristio je svoju ljubav prema lovu te od mudre lije svojoj gospođi skrojio bundu.

Tri generacije Perlića žive zajedno u obiteljskoj kući u Hrvatskom Leskovcu, no često su u Jezeranama u svojoj rodnoj kući. Ondje je djed Mile Perlić započeo svoje životne i lovačke korake.

Kad počne lovna sezona djed će svojim unucima pokazivati stare lovačke staze kojima i danas vitalno i ponosno kroči...

Boris ĆAVAR

 

Zadnja izmjena Petak, 14 Travanj 2023 15:00