KAKO SU TUROPOLJCI DOBILI SVOJ LOVAČKI GRUNT

Napisao/la  Ponedjeljak, 26 Lipanj 2023 11:19

Desetljeća boja da lovačka zemlja bude svoja.

Skoro četiri i pol desetljeća lovci LD "Srna" Velika Gorica vodili su boj da dobiju gruntovnicu za zemljište gdje je današnji, fino uređeni, Lovački dom na Kušancu kraj Velike Gorice.

Ne čudi onda veselje lovaca "Srne" kada je na skupštini društva, njihov predsjednik lupio šakom o stol i ponosno pokazao dokument čekan više od četrdeset godina. Stigla je gruntovnica za zemljište na kojem je Lovački dom.

"Sad i mi Turopoljci imamo svoj grunt". Ponosno je kazao Josip Jančić Babriga, predsjednik velikogoričke "Srne". Nedavno su članovi LD"Srna" oko Lovačkog doma, kao i uvjek, ovu vijest proslavii radno. Održana je radna akcija uređenja okolice lovačkog doma. Ni velike vrućine nisu smetale lovcima da uređuju "svoj grunt". Naravno, nakon radne akcije u uređenom Lovačkom domu bio je uređen i ručak.

"Naš Lovački dom je izgrađen 1982. godine ali su ga generacije lovaca nastavile uređivati. Legalizaciju zgrade našeg doma smo završili prije par godina. Zgrada je legalizirana po svim propisima, no zemljište nije bilo naše. Možemo reći da od osamedestih godina skoro četiri i pol desetljeća vodimo boj s birokracijom da lovačka zemlja bude -svoja, naš grunt", kazuje Josip Jančić Babriga, predsjednik goričke "Srne",

Sa svojom ekipom već dvadeset godina, Babriga je vodio boj s birokracijom. No, s ponosom spominje i njegove prethodnike, koji su započeli legaliziranje nekada državnog zemljišta. Lovci su ponosni i na prethodne generacije lovaca koji su godinama uređivali Lovački dom. Mladi lovci nastavljaju uređivati svoj dom, na svom lovačkom gruntu. Na nedavnoj proslavi "grunta lovačkog" bilo je i nekoliko starih lovaca. Oni su zašli u osmo desetljeće života, ali s ponosom se sjećanju doba kada su, kao mladići započeli izgradnju Lovačkog doma na Kušancu.

Boris ĆAVAR

 

 

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 26 Lipanj 2023 11:30