SUSRET U DRNIŠU; JOŠKO ĆUPIĆ

Napisao/la  Petak, 11 Kolovoz 2023 10:45

U zavičaju pjevača Marka Perkovića Thomsona, u blizini Čavoglava , nadomak Drniša, ugnjezdio se zaselak Ćupići. Pripada selu Trbounje, kraj Tribuliuma, negdašnje rimske utvrde. Ondje s obitelji živi Joško Ćupić, otac tri sina, a sva trojica lovci. No, umjesto pjevanja poput Thomsona, Ćupići se bore da ostanu u svom selu i svojoj djedovini.

U lovstvu čovik izliči dušu

„Ja sam lovac od punoljetnosti, više od četiri desetljeća, a lovstvo sam učio praktično. Zato je moj najstariji sin Stipan doktorirao lovstvo na jelenima. Radio je u češkom Istraživačkom institutu u Pragu , a sad radi za europske fondove. Srednji sin Luka je profesor kineziologije i vodi farmu dalmatinskih tovara, magaraca i krava buša. Najmlađi Roko je i najstrastveniji lovac. Budući ekonomist ne štedi se u lovstvu, kazuje otac Josko Ćupić.

Pokazuje nam Keku, mlado pule koje je on othranio na bočicu. Na nekoliko desetaka hektara djedovine obitelji Ćupić nalazi se buduća farma autohtonih dalmatinskih i istarskih magarica, te krava buša. Kažemo buduća jer je dvadesetak magaraca ondje , ali proizvodnja ljekovitog magarećeg mlijeka malo će sačekati. Imali smo problema sa svime, reći će Joško, a najviše sa zdravljem, no bolji dani dolaze . Tek kada čovjek izgubi zdravlje počne ga cijeniti. Lovstvo i prijatelji pomogli su mi . U lovstvu čovik izliči dušu, kazuje Joško Ćupić.

20230809 092215

Nije Joško liječio dušu dobrim drniškim vinom niti drniškom rakijom travaricom koju pravi njegov rođak Josip Matić. Ne krije da voli popiti malo te travarice od dvadeset trava. No, lov, priroda i prijatelji izlječe i dušu i tjelo. Umirovljeni ratni časnik iz drniške brigade dosta je toga preživio. Danas je matični član LD „Kuna" Saborsko , dok je u drniškom Lovačkom društvu „Kamenjarka „ pridruženi član. Nije mu teško do Saborskog u Lici voziti 150 km da bi lovio. A zavolio je lička brda i ličke ljude jer znaju pomoći kad treba.

Dalmatinac se snalazi u Lici, ali na svojoj djedovini želi pomoći sinu da krene proizvodnja mlijeka od tovara. Namjeravaju obnoviti staru kamenu kuću i u njoj postaviti muzej. Joško skuplja staro oružje, a sin Stipan kao doktor lovstva ima starih vrijednih knjiga i predmeta. Kraj tovarske farme biti će i obiteljski muzej Ćupića. Želja im je sačuvati starine, ali i raditi kako bi opstali na djedovini.

Ah da ondje je uz magarce i kobila Biba koja ima više od četiri desetljeća života, taman koliko je Joško lovac. Bila je u nekoliko partizanski i ratnih filmova i ne plaši se pucanja. Kako bi se plašila kada u su u obitelji Ćupić četiri lovca…

Zabilježio Boris ĆAVAR   

Zadnja izmjena Petak, 11 Kolovoz 2023 10:53