NA KAPELI LOVCI IZ JEZERANA IMALI TRADICIONALNI SKUP I OTVORENJE LOVA

Napisao/la  Utorak, 10 Listopad 2023 08:45

Tradicionalno početkom listopada lovci i prijatelji Lovačkog društva KAPELA Jezerane imaju svoj skup podno vrha Velike Kapele.

Na Velikoj Kapeli lička tradicija velika

Tradicionalno početkom listopada lovci i prijatelji Lovačkog društva KAPELA Jezerane imaju svoj skup podno vrha Velike Kapele. Na lokaciji Pišćetak od davnina okupljaju se lovci I njihovi prijatelji na otvorenju lova na divlje svinje. Kao uvijek došli su sa.svih strana, od zagrebačke do riječke okolice, a bilo ih i iz inozemstva. Jer posebnost ovog ličkog društva je da više od polovice članova ne žive u zavičaju, a Lovačko društvo im je veza sa ličkim zavičajem..


U rano jutro na Kapeli pale se vatre i okupljaju lovci. Nakon pozdrava dobrodošlice lovnik Mladen Milohnoja pregleda oružje i dokumente i kako je sve bilo ispravno raspoređuje lovce. Bilo ih je dosta da okruže štand na Pišćetku. Ondje su i dobri psi goniči, jer love se.divlje svinje i štetočine. Sunce se probija kroz visoke smreka i bukve stoljetne šume kroz koju psi prate tragove.


Sunce je već osušilo rosu i tragove divljači. Bez traga su nestale divlje svinje, i jedna lisica. No ugodan lov u predivnoj šumi za lovce i goste. Valjalo je doći do drvenih nastambi gdje je već bio spreman lovački gulaš, kao i lički janjci na ražnju.


Nakon janjetine najbolje je pucati pa su Ličani i gosti pucali u glinene golubove na streljane. Prvi pucanj za sretno ciljanje je energično odradila jedna mlada lovkinja. Sreću za prvo mjesto u ciljanju je imao Tomo Šebalj.
Vlado Milohnoja predsjednik društva zahvalio je svima nazočnima na lovu i druženju . Pozvao je lovce I prijatelje da se nagodinu opet okupe na nastavku ličke tradicije okupljanja na Velikoj Kapeli …


Napisao i snimio Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Utorak, 10 Listopad 2023 08:48