U GORICI LOVCI TRADICIONALNO OBILJEŽILI SVETOG HUBERTA

Napisao/la  Srijeda, 08 Studeni 2023 08:42

Kraljevski lov i doček za prijatelje
U Velikoj Gorici lovci LD SRNA tradicionalno obilježavaju Svetog Huberta svog zaštitnika.

Već nekoliko desetljeća u lov pozivaju svoje prijatelje iz drugih društava. No, na sam dan sveca i zaštitnika lovaca 3. studenog uvečer Goričani gostuju u Ključić Brdu. Na svetoj misi, ovaj put kraj kapelice u Ključić Brdu, u svečanim odorama, došli su zahvaliti svom zaštitniku. Zajedno sa okolnim društvima i svojim prijateljima tako rade godinama.


No nedjeljni lov u lovištu goričke SRNE nazvan je Kraljevskim lovom. Postao je tradicionalan za Svetog Huberta jer ondje dodju prijatelji i dragi gosti lovaca. To je naglasio i Josip Jančić Babriga predsjednik društva koje bude nastavilo tradiciju okupljanja i prijateljstva među lovcima. Poželio je gostima i lovcima da se osjećaju kraljevski u lovu i nakon lova.


Lovnik Vjekoslav Mirenić upozorio je na sigurnost u lovu na fazana i štetočine. Lovci su podijeljeni u tri grupe i kreću u lov. Kiša koja je maloprije prestala nije pokvarila Kraljevski osjećaj lovcima. Iako je na počasti divljači bilo nekoliko fazana i jedna štetočina lovci su s bili kao grofovi.


Nakon ručka uslijedilo je pečenje kestenja također je i to postala tradicija. Već nekoliko godina unazad jedan stari lovac koji je u sedmom desetljeću života za sve lovce donosi kremšnite. Kolačima zahvaljuje za sve one starine koji su već u vječitim lovištima. Tako se sa prijateljima sjeća onih koji više ne hodaju po ovozemaljskim lovačkim stazama. Ondje se zatekla kamera kojom Borislav Zimonja snima dokumentarni video materijal o društvu I lovcima koji poštuju svece, ali i svoje prijatelje kojih više nema …


Boris ĆAVAR


UOKVIRENO

Goričani se mogu pohvaliti u ovogodišnjoj lovnoj sezoni na srnjaka ocjenjena su tri vrhunska trofeja. Jedan srebrni i dva brončana srnjaka odstrijeljena su u lovištu LD SRNA Velika Gorica. Potvrdilo je to Povjerenstvo za ocjenjivanje trofeja, a vjerojatno bude potvrđeno i na višoj razini HLS-a. Dokaz je to dobrog gospodarenja u goričkom lovištu.

Zadnja izmjena Srijeda, 08 Studeni 2023 08:59