U VELIKOJ GORICI BIO TRADICIONALNI LOV S GOSTIMA

Napisao/la  Ponedjeljak, 22 Siječanj 2024 12:11

Neprekidna turopoljska tradicija okupljanja

"Pozdravljam vas sve uime Lovačkog društva "Srna" Velika Gorica.

Mi nastavljamo tradiciju lova za goste društva i prijetelje. Nije zima, samo je minus deset jutros, a naši Ličani iz Jezerana došli sa minus dvadeset i još im se gorivo zaledilo.

Pozdravimo ih kao i sve goste društva, kazao je Josip Jančić Babriga, na otvorenju lova kraj Lovačkog doma na Kušancu.

Ovako je otvoren lov za goste i prijatelje društva, koji gorička "Srna" tradicionalno održava koncem siječnja. Četrdesetak gostiju je došlo iz nekoliko prijateljskih društava.

 

Iz LD "Kapela" Jezerane došli su lički prijatelji i predsjednik društva Vlado Milohnoja. Ni minus dvadeset stupnjeva i zaleđeno gorivo u automobilu nije ih spriječilo da u Turoplju love fazane i štetočine. Naravno i pozovu Turopoljce u Liku.

Kako je naglasio lovnik Vjekoslav Mirenić, love se fazani, šljuke i štetočine. Lovci su podjeljeni u grupe i odlaze u snijegom prekriveno lovište. Gosti su pokazali da su dobri strijelci.

 

Nakon lova tradicionalna podjela divljači gostima i zahvala na dolasku. Jednom mladom Ličaninu ovo je bio prvi lov na fazane, vjerojatno ne posljednji.

Ukusan ručak produžio se do sumraka kad su Turopoljci ispratili svoje goste. Ne smije se prekinuti neprekidna tradicija okupljanja prijatelja, jer i Turopoljci rado odlaze u goste kod prijatelja, tako godinama.

Pošto kasni sa tiskom velika Monografija goričkog lovstva, u goričkoj "Srni" odlučili su snimiti dokumentarni film o svom društvu. Legendarni snimatelj Borislav Zimonja sa svojom kamerom sve je snimio.

 

Boris ĆAVAR

20240121 134522

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 22 Siječanj 2024 12:17