ČLANOVI LOVAČKOG DRUŠTVA "SRNA " VELIKA GORICA ZBROJILI REZULTATE NA SVOJOJ SKUPŠTINI

Napisao/la  Utorak, 09 Travanj 2024 15:52

Turopoljska skupina mala ali vrijedna

Na svojoj godišnjoj i izbornoj skupštini 5.travnja 2024. lovci L.D. "Srna" Velika Gorica zborijili su rezultate rada u protekloj lovnoj godini i objavili bogat plan rada. Ovo je bila i izborna skupština, pa je turopoljska mala ali vrijedna skupina dobila i novo rukovodstvo. Zapravo, u izbornoj noći povjerenje članova dobio je novi-stari predsjednik Josip Jančić Babriga.

Kako je u izvješću o radu iznio tajnik društva Ivan Vuksan, gorička "Srna" ima četrdeset i jednog člana, od toga trideset aktivnih. U protekloj lovnoj godini, osim u dvadeset i dva skupna lova, vrijedni članovi su radnim akcijama uređivali Lovački dom na Kušancu i okolicu. Nakon četiri desetljeća, Turopoljci imaju svoj grunt. Legalizirano je zemljište oko Lovačkog doma. Josip Jančić Babriga i momčad oko njega su dva desetljeća vodili pravosudni boj i dobili gruntovnicu, uz odvjetnika.

 

 

Za dan branitelja svakog 5. kolovoza kraj "Jadrankove čeke" odaje se počast Jadranku Cumbaju, lovcu i branitelju poginulom u "Oluji". Uz lovce bili su suborci, veterani "Gromova" i obitelj Jadranka Cumbaja. Tako je 9. prosinca 2023. gorički heroj dobio svoj park u središtu Gorice. U svečanom postroju bili su i njegovi lovci. Uskoro bude i bista u parku.

Tradicionalno kuharska skupina lovaca sudjeluje na GastroTuropolja. Isto tako tradicionalno Sveti Hubert se u Ključić brdu obilježava svetom misom i skupom lovaca, naravno dodju i Goričani. Na Božićno druženje sa suprugama u Lovačkom domu dodju supruge i djevojke lovaca, kao znak zahvale.

Zato je na dvadeseti Lovački bal došlo 250 gostiju. No, da je sve u redu u lovištu i oko lovišta potvrdili su lovni inspektor i inspektor zaštite prirode. Oni budu i ubuduće dolazili u inspekciju.

 

Protekle sezone je bilo devet naleta na divljač u prometu, većinom na srneću divljač. Zanimljivo je kako lova na prepelice nije bilo, ali je zbog šteta u poljoprivredi odstreljeno dvanaest divljih svinja. Za odstrijel štetočina, lisica i čagljeva, pohvaljeni su Marko Horvat i Stjepan Užarević. Isti Stjepan Užarević odstrijelio je srnjaka u bronci.

"Ovo društvo i ova momčad ima budućnost. Lovište je nam svaki dan manje, ovaj Lovački dom je nam sve. Srećom, upisali smo zemljište u grutovnicu, imamo svoj grunt. Imamo i puno prijatelja gdje odlazimo u lov i dolaze k nama. Uz podjelu zaduženja, imamo okosnice rada za budućnost, kazao je Josip Jančić Babriga, stari-novi predsjednik.

Uz bogat Plan lova i aktivnosti u narednom periodu, Gorički lovci planiraju završiti i objaviti svoju Monografiju lova u Velikoj Gorici. U monografiji društva zabilježeno je kako su utemeljeni 1883. godine a povijest organiziranog lova u Velikoj Gorici je još veća iz polovice devetnestog stoljeća. Budući lovci imaju se čime ponositi...

Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Utorak, 09 Travanj 2024 15:55