U VELIKOJ GORICI OTKRIVENA BISTA ZA HEROJA JADRANKA CUMBAJA

Napisao  Utorak, 06 Kolovoz 2024 09:25

U VELIKOJ GORICI OTKRIVENA BISTA ZA HEROJA JADRANKA CUMBAJ

U Parku Jadranka Cumbaja i bista za junaka Domovinskog rata


U petak večer, 02.kolovoza 2024. Park Jadranka Cumbaja u Velikoj Gorici dobio je i bistu u sjećanje na Jadranka Cumbaja, heroja Domovinskog rata. Tako je u blizini rodne kuće Jadranko Cumbaj, u svom parku dobio i svoju bistu. Uz roditelje heroja poginulog u hrvatskoj "Oluji", bistu je otkrio Tomo Medvjed, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar branitelja. Svečanosti su nazočili Jadrankovi "Gromovi" vetereni 2.gbr "Gromovi" koji su i pokretači ideje o spomen-parku. Uz njih su bili i članovi Lovačkog društva "Srna" jer je Cumbaj bio lovac. Turopljski bandiljeri u starinskim odorama, te predstavnici udruga.


Kako je kazao Nenad Buzanić, predsjednik Udruge veterana 2gbr"Gromovi", pukovnik Jadranko Cumbaj kao drgaovoljac bio je učinkovit u protuoklopnoj borbi. Na Kupi je 1991. prvi u povjesti ratovanja uz termoviziju "maljutkom" pogodio neprijateljski tenk noću. Uništio je dvadeset i devet oklopnjaka, što je samo trojici hrvatskih ratnika uspjelo. Poginuo je kod Petrinje prvog dana "Oluje" 1995. Nije morao ali je htio doći na prvu crtu sa svojim "Gromovima".


Uime gradonačelnika Velike Gorice, Krešimira Ačkara, nazočne je pozdravio Neven Karas, zamjenik gradonačelnika i hrvatski branitelj. Zahvalio je veteranima "Gromova" i pukovniku HV Slavku Toliću koji su idejni pokretači i realizatori, zajedno s Gradom Goricom, ideje o parku i bisti za svog suborca. Bista je izgrađena u rekordnom roku. To je potvrdio i umjetnik Mladen Mikulin, autor biste. Kazao je kako Jadranka nije ovjekovječio kao vojnika, već kao ratnika. Bistu je blagoslovio don Kristijan Krajinović, vojni kapelan, uz prateću molitvu.


Kako je kazao Tomo Medved, ministar branitelja, bista Jadranka Cumbaja svjedočiti će mladima za hrvatsku budućnost. Kako cjeniti slobodu i rezultate Domovinskog rata. Nakon pozdrava, uz roditelje Jadranka Cumbaja, Šteficu i Stjepana, ministar Medvjed je otkrio bistu. Suznim očima Štefica, majka heroja Jadranka Cumbaja, primila je hrvatski barjak iz ruku ministara branitelja.

 

LOVCI GORIČKE "SRNE" TRADICIONALNO OBILJEŽILI DAN BRANITELJA KRAJ SPOMEN ČEKE ZA JADRANKA CUMBAJA

 

Obitelj, lovci i branitelji kraj Jadrankove čeke


Heroj Domovinskog rata Jadranko Cumbaj je 2. kolovoza u svom Parku Jadranka Cumbaja u rodnoj Velikoj Gorici dobio i svoju bistu. Na otkrivanju biste svom lovcu, poginulom u hrvatskoj "Oluji" bili su i članovi LD "Srna" Velika Gorica u svečanom postroju. Tako su i 5.kolovoza lovci goričke "Srne" tradicionalno obilježili Dan pobjede, domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. obljetnicu VRO "Oluja". Kraj "Jadrankove čeke" u dvorištu Lovačkog doma na Kušancu, kraj jedinstvenog spomenika svom lovcu i branitelju okupili se lovci, branitelji, veterani i obitelj Cumbaj zajedno sa Jadrankovim roditeljima.
Uz lovce su odati počast svom suborcu došli i veterani "Gromova" iz Udruge veterana 2. gardijske brigade "Grom", te s obitelji Jadrankova majka Štefanija, otac Stjepan i sestra Jadranka. U svečanim odorama lovci i veterani "Gromova" odali su počast svom lovcu, negdašnjem tajniku "Srne" i lovcu na oklopnjake u Domovinskom ratu. Pukovnik Jadranko Cumbaj poginuo je 4. kolovoza 1995. kod Petrinje. M "olitva i svijeće za heroja Domovinskog rata i ponosno sjećanje na Jadranka.
Lovci su 2008. kraj Lovačkog doma podigli najbolji spomenik svom lovcu, lovačku čeku nazvanu "Jadrankova" čeka. Možda jedinstvena spomen čeka u Hrvatskoj. Tradicionalno ondje se okupe sa Jadrankovim suborcima "Gromovima" i obećali su da se budu okupljali uvijek. Geslo veterana "Gromova" koje je zapisano i na bisti za Jadranka Cumbaja je " Jedenom Grom zauvujek Grom". To je vrijedilo i za lovca Cumbaja...

Tekst i snimka: Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Utorak, 06 Kolovoz 2024 10:06