LOVCI IZ LD "KAPELA" JEZERANE OTVORILI SEZONU LOVA

Napisao  Ponedjeljak, 07 Listopad 2024 08:50

Članovi LD "Kapela" Jezerane tradicionalno prvog vikenda u listopadu otvaraju sezonu lova na divlje svinje.

Podno Velike Kapele svi se ličkim okupljanjima vesele Članovi LD "Kapela" Jezerane tradicionalno prvog vikenda u listopadu otvaraju sezonu lova na divlje svinje. Tradicija ličkog okupljanja podno Velike Kapele, ne smije se prekinuti. To je, pozdravljajući lovce i goste naglasio Vladimir Milohnoja, predsjednik društva.

Okupilo se skoro pedeset lovaca i njihovih gostiju sa svih strana. Lovnik Mladen Milohnoja, uz riječi dobrodošlice morao je ih sve rasporediti na lokaciji Pišćetak. Usprkos nedavnom nevremenu i sitnoj kiši, svi raspoređeni.

Mir i tišina, samo vjetar njiše stoljetne smreke i bukve, te nanosi kišu. Povremeno se čuje lavež pasa goniča, a onda stane i lavež i kiša. Na "štandu" se oduljilo, tišina i nakon četiri sata, završetak lova.

U zadnjih nekoliko godina kraj nastambi na Pišćetku, podno vrha Kapele, lovci su pekli janjce. No, zbog nedavnog nevremena, odlučili su skup nakon lova održati u novom domu u Jezeranama. Istina je da podno Velike Kapele svi se ličkim okupljanjima vesele.

Naravno, lovci su pozvali i svoje goste sa svih strana, jer tradiciciju i prijateljstvo treba čuvati.

Treba kazati kako je na lokaciji Pišćetak, za rike jelena, stari lovac Zlatko Perković Svitina, odstijelio kraškog jelena nepravilni deseterac težine oko 180 kg što je rijetkost u Lici. Trofej bi trebao u medalji biti.

Lovački gulaš "samoinicijativno" vlastitim znanjem i kuhačom skuhao je starina Tomo Perlić, uz pomoć sina Mihovila. Ostali članovi lovačke obitelji Perlić nisu mogli doći.

Zanimljvo je da u Jezeranama, poput Perlića ima dosta starih lovačkih obitelji. Primjerice djedovi, sinovi i unuci su lovci. U ovom lovu bilo je dosta očeva i sinova. Istina ima i mladih lovkinja koje nisu mogle doći u lov.

Zločesti kažu da, zato što nije bilo lovkinja, veprovi su nestali, kao da ih je vjetar s Kapele odnio.

 

Boris ĆAVAR
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 07 Listopad 2024 08:56