Samo jedan prekomjeran zvuk može dovesti do trajnog oštećenja sluha

Napisao  Nedjelja, 25 Listopad 2015 20:49

Opasnost samo jednome jakome zvuku od trajnih oštećenja sluha je ozbiljna. Prema institutu za probleme sa sluhom svaki zvuk jačine više od 85 decibela  poput prometa može uzrokovati gubitak sluha ako je izloženost dulja.

Razine zvuka proizvedene pucanjem su stoga vrlo sposobne oštetiti sluh te se od toga treba zaštititi.

Prema saznanjima, pucanj kaliba 22 može iznositi 134 a kalibra 44Magnum čak 165 decibela ili više. To naravno ovisi o mjestu gdje se puca(otvoren ili zatvoren prostor). Mnogi strijelci su svjesni opasnosti te na streljanama poduzimaju mjere poput spužvastih čepića ili slušalica neke vrste. Također postoje i neke zaštite koje koštaju više od 300 eura. Jedna od njih je i Platinum Recreational instant fit ITC elektronskih čepića za uši iz firme SoundGear.

Čini se da večina svjetskih top strijelaca investira velike svote novaca u posebne slušalice te neke od njih koštaju i više tisuća dolara. U usporedbi sa njima SoundGearovi čepići su prava krađa.

Čepići se nadopunjuju baterijama te ih je vrlo lako staviti u uho. Vrlo su superjorni prema standardnim spužvastim čepićima. ITC elektronički čepići dopuštaju normalnim razinama zvuka ulaz u uho, a velike jačine izoliraju, zbog toga prilikom nošenja nećete osjetiti da imate nešto u ušima. U stvarnosti, prema ljudima iz SoundGeara, ovi čepići mogu pojačati zvuk koji čujete do 8 puta

Ova zaštita je posebna po tome što nema prigušene zvukove i pritisak u glavi kakvi se stvaraju nošenjem antifona. Prilikom korištenja ITC osjećate se senzacionalno slobodno u usporedbi sa ostalim protektorima sluha.

ITC čepići počinju djelovati nakon što neki zvuk pređe 93 decibela, a zvuk smanjuju za 25 decibela. Industrijska verzija ovih čepića djeluje već pri 80 decibela. To znači da obje verzije zatišuju zvukove puno niže od prosječne glasnoće pucnja, 140 decibela.

Digitalna reprodukcija zvuka pojačava ostale zvukove koji su inače mogući samo sa posebnom špijunskom opremom.

Čepići dolaze u kompaktnoj maloj kutijici koju možete staviti u streljačku ili lovačku torbu. Kutija sadrži 4 narandžasta te 4 crna silikonska umetka, četkicu za čišćenje, 2 paketa baterija te dvje slušne jedinice koji se umeću u silikonske.

Nakon upotrebe, svaki put uklonite bateriju iz uređaja zbog duljeg trajanja.

Ovo je sićušna protekcija za uši koja štiti od oštečenja sluha, ali pritom ne isključuje zvukove okoline. Svojim pojačivaćima, ovi elektronski čepići vas činje efektivnijim u lovu te i dalje štitite svoj sluh, ali niste izolirani iz prirode.

Više o zaštiti sluha i slušnim pomagalima ili sredstvima zaštite sluha možete saznati u Slušnom centru Pavlović
Zadnja izmjena Nedjelja, 25 Listopad 2015 20:55
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023