2016. Walther slavi 130 godina postojanja

Napisao  Nedjelja, 27 Prosinac 2015 11:52
2016. Walther slavi 130 godina postojanja 2016. Walther slavi 130 godina postojanja

Godine 1886 Njemački vojni veteran započeo je posao u obiteljskoj kući. Njegovo ime bilo je Carl Walther.

Početci

Sa vrlo jednostavnim ručnim alatom Walther je započeo raditi streljačke sportske puške na principu Britanskih Martini sistema.

Brzo je postao uspješan u niši pa je proširio svoju proizvodnju na lovačko oružje. S vremenom je zaposlio svoga prijatelja i kolegu da mu pomogne u poslu.

Kreativnost u Walther obitelji je vidljiva, jer su Carlu s vremenom počeli pomagati petorica sinova: Fritz, Georg, Willy, Erich i Carl.

Ekspanzija

Godine 1903 uspješan se posao više nije mogao voditi iz male kuće u kojoj je Walther započeo 17 godina ranije. Preselili su se u trokatnicu kao dodatak originalnoj kući.

Nova tvornica imala je strojeve pogonjene dizelom kako bi zamijenile ljudski rad u proteklih 20 godina. Nakon 5 godina nove tvornice Walther se počeo širiti tržištima.

Od pušaka do pištolja

Carl Waltherov najstariji sin, Fritz, vratio se u svoj rodni grad Katzenbuckel, nakon što je proveo 2 godine u Berlinu. Fritz je tamo vidio koliko je velika potražnja za džepne pištolje.

Fritz je znao da je očeva kompanija u izvanrednoj prilici iskoristiti to za nova tržišta nakon zapošljavanja novih 15 radnika. Osmoga kolovoza 1909 napravljen je patent pištolja. Taj pištolj je postao prvi Walther pištolj imena Model 1.

Proizvodnja pištolja Model 1 započela je u ljeto 1911 godine. To je bio pištolj fiksne cijevi kalibra .25 ACP. Spremnik je primao 6 metaka, a na pištolju se nalazila i kočnica.

Walther Model 1 pištolj bio je popularan među civilima Austrougarske, gdje je turbulentna politička situacija do Prvoga Svjetskoga rata navodila ljude u potragu za osobnom zaštitom.

Prvi Svjetski rat

Model 1 razvijao se kroz drugo desetljeće 20og stoljeća kako su zemlje bivale uvučene u jadi rata.

Tragedija nije zaobišla ni Walther obitelj. Dva Carlova sina, Georg i Willy, bila su pozvana u Carevu vojsku te su poginula u borbama.

Vijesti o smrti sinova su već bolesnog Carl Walthera povukle u depresiju te je 7 mjeseci kasnije, 9og Srpnja umro, ostavivši tvornicu najstarijem sinu, Fritzu.

Rat je naveo Fritza na poboljšanja Waltherovog pištolja, s vremenom, povećanjem kalibra i veličine. Nastavljenim razvojem natjerao ga je na predstavljanje novoga modela, Model 9 koji je izašao 1921 godine.

Zbog rata su mnoge tvornice oružja u Njemačkoj propale, ali Walther se očuvao zbog ranog uvođenja strojeva u proizvodnju.


PPK

Fritzov um je i dalje bio fokusiran na oružje pa je, kako bi se uzdigao iznad razine džepnih pištolja, razvio potpuno novi pištolj nazvan Walther Police Pistol, kraće. PP.

PP pištolj i kasnija inačica, Police Pistol Kriminal (PPK), spajala su nekoliko unikatnih opcija. Pištolji su imali samonapinjajuće čekiće, te dvostruki okidač. To je kombinirano sa kočnicom te otpinjačem udarača. Pištolj je bio dostupan u kalibrima: 22LR, 6.35mm, 9mm Short i 7.65 mm.

Godine 1931 Njemačka vojska je tražila zamjenu za njihov skup i kompliciran P.08 Luger pištolj. Novi dizajn je trebao biti jednostavniji, jeftiniji i pouzdan. Tu je Fritz Walther dobio svoju priliku te osmislio novi pištolj P.38 dostupan u kalibru 9mm Para.


Drugi Svjetski rat

Proizvodnja u Waltheru se za vrijeme rata sastojala potpuno od vojnih potreba koje je firma teško ispunjavala. Njemačka je vojska naručila 410 000 P.38 pištolja u travanju 1940. Walther je počeo proizvoditi 10 000 pištolja mjesečno. Daljnje narudžbe prelazile su mogućnosti Walthera. Do kraja rata Walther je prozveo 1.2 milijuna P.38 pištolja.

Međutim, krajem 1944 bilo je sigurno da Njemačka gubi rat. Albert Speer, Hitlerov vojni savjetnik, konstantno je pritiskao Walther za veću proizvodnju. S obzirom na to, pištolji su postali grublji, drške su od drvenih prelazile u plastične, a glatke površine više nisu bile glatke. Čak su se proizvodili pištolji od aluminija zbog nedostatka čelika. Konačno, neizbježno se dogodilo.

Trećeg travnja 1945 general George Patton ušao je u rodni grad Waltherovih te tražio da se tvornica i grad predaju. Gradonačelnik i braća Walther su na to pristali.

Kraj rata značio je prestanak proizvodnje Walthera.

Nakon rata gradić je pao u ruke Rusima. Amerikanci nisu htjeli da znanstvenici, proizvođači oružja i ostali pojedinci padnu u ruke Rusa, pa su spakirali obitelj Walther te ih poslali u nepoznatome smjeru.

Budućnost tvrtke ovisila je o planovima Fritza Walthera koji se nalazio sa ženom i troje djece u kamionu Amerikanaca

 

Pročitajte više

Kao dio proslave 130te godišnjice, Walther Arms je napravio dvodjelni set knjiga o prošlosti firme, od skromnog početka Carl Walthera u 1886 pa do novog Walther PPQ M2 pištolja koji je izašao 2012 godine.

Ako želite kupiti Waltherov set knjiga, posjetite njihovu web trgovinu: http://store.waltherarms.com/books/

Zadnja izmjena Nedjelja, 27 Prosinac 2015 11:59
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023