Idealni optički uređaji za pogonski lov - Noblex N6 1-6 x 24 i Noblex Sight III

Napisao  Srijeda, 30 Listopad 2019 16:09

Njemačka kompanija „Noblex“ je jedna od vodećih po proizvodnji optičkih uređaja, dalekozora i optičkih ciljnika. „Noblex“ je kompanija koja je prije dvije godine preuzela vlasništvo nad općepoznatom tvrtkom Docter, koja je imala tradiciju proizvodnje dužu od 30 godina. Bitno je znati da je Docter nasljednik tvrtke Carl Zeiss iz Jene, koja je počela proizvoditi optičke uređaje i leće prije 150 godina. Jena je grad u njemačkoj pokrajini Turingiji (nekadašnja istočna Njemačka), a Noblex je kao pravi nasljednik tih slavnih imena nastavio proboj na europsko i svjetsko tržište zahvaljujući slavnoj dugogodišnjoj tradiciji, ali prije svega vrhunskoj kvaliteti.

U svom bogatom asortimanu, između ostalog, Noblex proizvodi i nudi veliki izbor širokokutnih optika kao i crvenih točaka koje su upravo idealne za pucanje u pokretne mete.

Iz tog razloga, a kako nam je sezona pogonskih lovova na divlje svinje pred vratima, odlučili smo isprobati i testirati uređaje NOBLEX N6 1-6x24 ( širokokutna optika ) i NOBLEX Sight III ( crvena točka ), koje nam je velikodušno ustupila tvrtka „Rusan Hunting d.o.o.“

 Noblex N6 1 6x24

NOBLEX N6 1-6x24 (širokokutna optika)

-       namijenjena za pogonske lovove zbog malog povećanja, ali može poslužiti i za pucanje na veće udaljenosti

-       6x optičko povećanje

-       težina 580 g

-       dužina 287 mm

-       tubus optike 30mm

-       pozicija končanice u 2 – žarišna ravnina

-       punjenje dušikom

-       podešavanje končanice na klik 10mm/100m – 0,10 MIL

-       osvjetljena crvena končanica

-       osvjetljenje za dnevnu uporabu i automatsko isključivanje

-       vodootporna i otporna na udarce

-       područje korekcije paralakse 100 m

-       relativno povoljna cijenom uz garanciju od 30 godina

NOBLEX Sight III (crvena točka)

Karakteristike:

  1. precizno podešavanje ciljnika
  2. skidanjem zaštitnog poklopca automatski se aktivira crvena točka
  3. automatsko podešavanje svjetline crvene točke u skladu s vanjskim osvjetljenjem
  4. tri moda osvjetljenja – minimal, dynamik i power
  5. monoblock aluminijsko kućište iz jednog komada
  6. optički sistem sa dvije leće visokih performansi s antirefleksivnim premazom
  7. dodatne korekcijske leće stvaraju oštru sliku crvene točke
  8. prilagodljiv za ugradnju na gotove sve puške i adaptere
  9. vodootporan

 Noblex Sight III

Specifikacije:

  • postavke paralakse: 40 m
  • podešavanje točke: 270 x 360 cm/100 m
  • pokrivenost mete: 3,5 MOA – 10 cm/100 m, 7 MOA – 20 cm/100 m 
  • imenzije: 4,6 x 2,54 x 2,53 cm
  • masa: 25 grama

Nakon provedenih testiranja jednog i drugog uređaja kroz nekoliko gađanja na streljani u fiksne i pokretne mete, teško je reći koji je uređaj idealan za pogonski lov. Namjena jednog i drugog uređaja je prvenstveno pogonski lov te brzo nalaženje mete sa oba oka, što veće vidno polje kroz okular te što jednostavnije, praktičnije, brže i učinkovitije funkcioniranje.

NOBLEX N6 1-6x24 je testiranjem nadmašio očekivanja. Naime, odlična optika kojoj je namjena prije svega pogonski lov i pokretne mete, ali obzirom da ima i povećanje može se koristiti i za lov sa čeke i pucanje na veće udaljenosti. Idealna je za planinske i brdske terene jer omogućava upućivanje daljeg preciznog hitca. Bitno je napomenuti da se osvjetljenje končanice automatski podešava u ovisnosti o vanjskim uvjetima, ali može se podešavati i ručno. Automatsko samopodešavanje osvjetljenja i prilagođavanje oku strijelca uvelike pojednostavljuje i olakšava ciljanje i učinkovitost pucanja na pokretne mete. Za nekoga tko preferira i češće upražnjava pogonski lov, a manje lov sa čeke, može poslužiti i kao osnovna (jedina) optika. Možemo reći da je na neki način univerzalna za više vrsta lovova pa je možda upravo u tome i njezina prednost.

NOBLEX Sight III ostavio je odličan dojam. Uređaj je toliko lagan i malih dimenzija da je na pušci gotovo neprimjetan. Pronalaženje mete i pucanje na pokretnu metu je lako i efikasno.

Svakako se preporuča kao uređaj koji će se koristiti samo za pogonske lovove, tj. za pucanje u pokretne mete na bliže udaljenosti. Prednost joj je ta što se koristi kao optičko pomagalo za karabine, puške s glatkim cijevima kao i za pištolje i revolvere. Dakle optička sprava za pucanje na pokretne mete bliže udaljenosti za više vrsta oružja.

Kao zaključak je teško odlučiti i opredjeliti se za jedan uređaj. Oba uređaja imaju prednosti i pokoju manu. Možda bi ipak naglasili da je NOBLEX N6 1 – 6x24 moguće koristiti i kao „višenamjensku optiku“, a NOBLEX Sight III je uređaj strogo namjenjen samo za pucanje u pokretne mete. Odluka je ipak na lovcu pojedincu, ovisno o potrebama i afinitetima, ali su oba uređaja cjenovno prihvatljiva, a kvalitetom u samom vrhu te su svakako za preporučiti svakome tko zna iskoristiti njihove mogućnosti.

 

napisao: mr. Danijel Blaić dipl. ing.

                                                                                                  

Iz tog razloga, a kako nam je sezona pogonskih lovova na divlje svinje pred vratima, odlučili smo isprobati i testirati uređaje NOBLEX N6 1-6x24 ( širokokutna optika ) i NOBLEX Sight III ( crvena točka ), koje nam je velikodušno ustupila tvrtka „Rusan Hunting d.o.o.“

Zadnja izmjena Četvrtak, 31 Listopad 2019 14:03
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023