Zaštita obuće

Napisao/la  Subota, 28 Prosinac 2013 00:03

Tretiranje obuće ima tri cilja: svi materijali čizama tretirani su tako da odbijaju vodu (hidrofobnost). Ta hidrofobnost se smanjuje tijekom vremena i treba ju nanovo obnoviti prikladnim sredstvima. Moderne čizme omogućuju stopalima da dišu (breathable) - i ovo svojstvo treba održavati. Čizme su većinom napravljene od kože koju treba redoviti „hraniti“ kako bi duže trajale i zadržale oblik.

tretiranje-obuce7Tretiranje obuće ima tri cilja:

  1. Svi materijali čizama tretirani su tako da odbijaju vodu (hidrofobnost).Ta hidrofobnost se smanjuje tijekom vremena i treba ju nanovo obnoviti prikladnim sredstvima.
  2. Moderne čizme omogućuju stopalima da dišu (breathable). I ovo svojstvo treba održavati.
  3. Čizme su većinom napravljene od kože koju treba redoviti „hraniti“ kako bi duže trajale i zadržale oblik.

Svakako je preporučljivo kupiti kvalitetne proizvode kojima će se tretirati čizme. Čizme je preporučljivo tretirati prije prve upotrebe, te nakon svake upotrebe kako bi duže služile. Prije apliciranja sredstva za zaštitu, čizme se trebaju očistiti od nečistoće. Treba ih oprati pod mlazom vode i izvaditi kamenčiće i zemlju iz đona.

Unutrašnjost čizme se također čisti da bi se neutralizirali neugodni mirisi i to mlakom vodom i četkom. Kožna postava bez GORE-TEXa se može se čistiti sapunom, ali GORE-TEX se čisti isključivo vodom, bez dodatka sapuna.

Čizme se nikada ne suše na direktnom suncu, na pećima ili radijatorima. Mokra koža je osjetljiva na toplinu pa brzo može postati lomljiva i tvrda. Ako je unutrašnjost mokra u čizmu se stavi novinskog papira. Ako su čizme suhe, može se staviti drveni uložak za čizme da im održava oblik.

Tretirati sprejem ih se može i dok čizme nisu posve suhe. Tim bolje – pore su još otvorene i sprej prodire dublje. Cordura se tretura isključivo sprejem, a koža se može i voskom. Vosak se aplicira spužvom ili krpom po cijeloj čizmi (i jezik!). Nije ga preporučljivo grijati jer tada prodire preduboko i smanjuje prozračnost i „disanje“ a s tim i komfor. Vosak potamni čizme i čini ih sjajnima, a šavove dodatno učvrsti. Kukice i otvori za vezice se protiv korozije štite voskom ili vazelinom.

Kvalitetne proizvode za tretiranje obuće, između ostalog, možete potražiti i u prodavaonicama Fanzoj.

Lovac.info
Zadnja izmjena Nedjelja, 07 Prosinac 2014 13:29
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023