Engleski baset - Basset hound

Napisao/la  Srijeda, 24 Kolovoz 2016 07:00

Ime baset dolazi od francuske riječi "bas", što znači nizak, a uzgajali su ih fratri iz opatije Sv. Hubert kako bi dobili niskog psa čvrstog tijela koji bi slijedio miris divljači u gustom podrastu. 

  • Drugi naziv: baset, Basset hound
  • Podrijetlo: Velika Britanija, Francuska
  • Tip: Brakoidni
  • FCI kategorija: VI – goniči, tragači po krvi
  • Veličina: srednje veliki psi
  • Životni vijek: 11- 12 godina
  • Temperament: blag, tvrdoglav, odan, uporan, prijateljski, nježan, tolerantan, strpljiv, privržen, opušten
  • Visina: 33 – 38 cm
  • Težina: 18 - 23 kg
  • Obojenost: dozvoljene sve boje goniča, najčešće trobojni (crno-bijelo-krem) ili dvobojni (svijetložuta-bijela).

Karakteristike:

Moderni baseti svoje podrijetlo imaju u francuskim goničima uvezenim u Veliku Britaniju, te imaju iste pretke kao i krvosljednici. Nekada su bili izvrsni lovački psi ali tijekom godina su postali teži, duži i niži. Baseti lakših kostiju i dužih nogu mogu uspješno prolaziti radne ispite i vjerno služiti u lovištu. Iako kratkonogi i teški, vrlo su okretni.

Građa tijela: teško i snažno građeni, dugog tijela, kratkih nogu. Glava je velika, dobrih proporcija, oble lubanje. Po čitavoj glavi koža je naborana, usnice dosta ovješene. Uši su vrlo duge i prelaze vrh nosa, oči tamne i sjajne pa basetu daju tužan izgled. Rep je veselo nošen i lagano zavinut. Dlaka je kratka, tvrda, glatka - baseti se linjaju tijekom cijele godine.

Temperament: baseti su mirna pasmina koja pokazuje posebnu naklonost prema ljudima. Nikada ne izražavaju agresiju niti bojažljivost, nisu oštri ni zlonamjerni ali odlučno će zauzeti stav kada je to potrebno.
Bije ih glas tvrdoglavih i svojeglavih pasa ali zbog svoje nestašne osobnosti i simpatičnosti ljudi im uvijek praštaju.
Ne podnose discipliniranje kaznom (zbog toga su navodno tvrdoglavi), ali lako uče ako vlasnik ima nježniju ruku, razumijevanja i obilje poslastica.

Vole djecu i izvrstni su pasi za pratnju i obitelj – privržena su i odana pasmina.
Valja pripaziti na prehranu jer su skloni debljanju! 

Također valja ih pripaziti prilikom plivanja – kratke noge i teško tijelo ih brzo potapaju. Svakodnevne šetnje su više nego dobrodošle, što zbog skidanja viška kilograma a što zbog treniranja nosa.
Iako se može učiniti da su u zatvorenom prostoru mirni ili čak lijeni, ukoliko se nađu u prirodu pokazuju svoju veselu narav i volju za kretanjem.

U lovu može se zavlačiti u jame, a i loviti na otvorenom i to lisice, zečeve, fazane... Ima izvrstan njuh ali su mu refleksi nešto sporiji.
Čulo njuha je izvrsno razvijeno – bolji osjet ima samo krvosljednik. Nabori kože na njušci i vratu, te duge ovješene uši omogućavaju bolje zadržavanje mirisa tijekom praćenja traga.

To praćenje ih često zna daleko odvesti pa je poželjno držati ih na podvodniku tijekom svakodnevnih šetnji. Baseti su psi čopora koji, usprkos kratkom a dugačkom tijelu,
pokazuju veliku izdržljivost u lovu, a često i svoj dubok i milozvučan glas.

Lovac.info
Zadnja izmjena Utorak, 06 Rujan 2016 15:23
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023