Tirolski gonič – eng. Tyrolean Hound

Napisao/la  Petak, 31 Listopad 2014 00:38

Riječ je o nešto rijeđoj vrsti psa koji, kako mu i samo ime govori, potječe iz Tirola na zapadu Austrije. Razvoj tirolskog goniča započeo je 1860-ih. Vjeruje se da ova je ova pasmina direktan predak keltskih goniča, a nastala je radi potrebe za psom koji će loviti na velikim visinama austrijskih planina i biti prilagođena grubim uvjetima (hladne zime/vruća ljeta). Ova pasmina uzgojena je radi lova - i lov je njegova strast.

  • Drugi naziv: Tiroler Bracke, Austrijski brak, Tirolski brak
  • Podrijetlo: Austrija
  • FCI kategorija: VI - Goniči tragači po krvi i srodne pasmine
  • Veličina: srednje velik pas
  • Životni vijek: 12 – 14 godina
  • Temperament: živahan, energičan, hrabar, tvrdoglav, prijateljski nastrojen
  • Visina: 44cm - 50cm
  • Težina: 19-21 kg
  • Obojenost: crvena ili crna s paležom

Građa tijela: Snažne je i atletske građe te malo izduženog tijela. Glava je široka i velika ali razmjerna s tijelom. Uši su široke i stoje visoko na glavi. Prsa su duboka, dobro zaobljena a sapi snažne. Vrlo istaknuto fizičko obilježje ove pasmine je mali podbradak koji obično ima ružičaste mrlje. Dlaka je vrlo gusta, oštra i dolazi u dvostrukom sloju. Ranije je u povijesti pasmine postojala kratkonoga varijanta, no od 1994. spomenutu varijantu FCI više ne priznaje.

Temperament: Riječ je o inteligentnoj i opuštenoj pasmini koja ima velike rezerve energije. Iako strastveni lovac, lako se prilagođava životu u kućanstvu. Ugodna je pasmina za suživot – mio je i nježan. Međutim odlikuje ga i tvrdoglavost koju se može ublažiti dosljednim treningom od rane dobi. Dobro socijaliziran pas biti će nježan i zaigran s djecom i tolerantan prema drugim psima. Ne preporuča se neiskusnim vlasnicima – svojom inteligencijom „prokljuviti“ će sve slabosti svoga gospodara i postati samovoljan. Potrebno mu je dosta mentalne i fizičke stimulacije pa nije za život u stanu.

Tirolski je gonič stvoren prevenstveno za lov – odličan je u lovu na zečeve, kuniće i lisice ali posebno je cijenjen zbog pronalaženja ranjene jelenske divljači. Njegov dobar nos, izdržljivost  i izvrsne sposobnosti otkrivanja i praćenja traga čine ga vrlo sposobnom pasminom za akciju nakon pucnja. Uporno se oglašava jasnim lavežom. Najbolje lovi samostalno a ne u čoporu u čemu mu pomaže i odličan smisao za orijentaciju te izuzetna hrabrost.

Lovac.info

 

Zadnja izmjena Subota, 22 Studeni 2014 12:20
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023